Pelješki most je Hrvatskoj apsolutni prioritet

- Advertisement -

Hrvatski ministar Grčić: Pelješki most je Hrvatskoj apsolutni prioritet

Cilj Hrvatske je do 2020. godine povući preko 8 milijardi eura iz EU fondova kako bi se promijenio negativan trend prve godine članstva

ZAGREB (AA) – Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavili su u zgradi Vlade pred novinarima nacrte dvaju operativnih programa za provedbu kohezijske politike kojega je izradila veća skupina stručnjaka. Ministri su naglasili kako ovaj nacrt obuhvaća sve elemente socioekonomskog života u Hrvatskoj, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Nacrti operativnih programa koji se odnose na period od 2014. do 2012. godine, a sadrže strateške hrvatske pozicije i teme imenovane “Konkurentnost i kohezija” i “Učinkoviti ljudski potencijali” odaslane su prema Europskoj komisiji (EK) u očekivanju sugestija i prijedloga.

Program “Konkurentnost i kohezija” za kojega je predviđen iznos od 6.881 milijardi eura vodit će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a program “Učinkoviti ljudski potencijal” za zacrtanim iznosom od 1.582 milijardi eura Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, što je ukupno oko 8,5 miljardi eura za hrvatsku kohezijsku politiku, plus oko dvije milijarde za izravni poticaj ruralnog razvoja, 280 milijuna eura za pomorstvo i ribarstvo, 66 milijuna za zapošljavanje mladih te 456 miljuna za Instrument za povezivanje Europe 2014.-2016., iznos koji će biti namijenjen transportnoj, željezničkoj mreži.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice na teretno vozilo palo stablo

Grčić je naglasio kako kombinacijom EU i drugih izvora financiranja želi do 2020. postići europske ciljeve koji su prilagođeni hrvatskim uvjetima.

“Najveći zahtjev je postići stopu zaposlenosti stanovništva u dobi od 20 do 64 godine u iznosu od 62,9 posto”, rekao je Grčić i dodao kako su ciljevi da godišnja ulaganja u istraživanje i razvoj budu 1,4 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), zatim ispunjenje ciljeva za klimu i energiju, smanjenje stope ranog napuštanja školovanja ispod četiri posto, imati minimalno 35 posto visokoobrazovanih u dobi od 30-34 godine te 150.000 ljudi manje u riziku od siromaštva nego u 2012. godini”, rekao je Grčić.

Prioritetne osi programa “Konkurentnost i kohezija” odnose se na jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija, korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije, poslovne konkurentnosi, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, upravljanje rizicima klimatskih promjena,  zaštitu okoliša, povezanost i mobilnost, socijalno uključivanje i zdravlje, obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje te tehničku pomoć. Za svaku od nabrojanih osi predviđen je iznos s tim da os koja iziskuje najviše sredstava predviđa gotovo dvije miljarde, a najmanje oko 319 miljuna eura.

peljeski-most

“Koristite europske fondove jer oni povećavaju efikasnost vaših projekata i čine ih održivim jer ih financirate iz sredstava koje nećete nikom vraćati za razliku od skupih kredita”, poručio je ministar Grčić. Ministar Grčić je naglasio kako je Hrvatskoj Pelješki most kojim bi se kvalitetno spojio hrvatski  jug s ostatkom zemlje apsolutni prioritet koji će omogućiti razvoj čitavog juga zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:  Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Program kojega će voditi ministar Mrsić “Učinkoviti ljudski potencijali” iznosom je manji od Grčićevog, ali je značajan jer Hrvatska ima nemjerljiv ljudski kapital na kojem se bazira razvoj društva, izjavio je Mrsić.

Ciljevi programa su povećanje zapošljivost i mobilnost radne snage, socijalna uključenost i borba protiv diskriminacije. Problem nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine, rekao je Mrsić, proizlazi iz nedaekvatnog strukovnog obrazovanja za što je potrebno aktivirati cjeloživotno učenje s više praksi manje teorije. Potrebna je optimizacija državne uprave postizanjem “države bez papira pametnom administracijom” i informatizacijom sustava.

Cilj je programa ostvarivanjem društvenih reformi povući sredstva iz europskih fondova do 2020. godine. U prvoj godini članstva u EU, Hrvatska je prema Uniji imala veća davanja za članstvo od novca koji je  povučen iz EU fondova, a cilj dvojice ministara i Vlade je taj trend promijeniti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....