Pretres prostorija portala Klix.ba: Izuzeti hard diskovi, prenosivi diskovi i laptopi

- Advertisement -

Pretres prostorija portala Klix.ba završen je nakon više od sedam sati, a izuzeti su hard diskovi svih računara u redakciji, prenosivi diskovi, CD-ovi i laptopi, javlja Anadolu Agency (AA). Pretres prostorija preduzeća Intersoft Sarajevo koje koristi Klix.ba u Sarajevu izvršili su, po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a.

Vezano: Pretres prostorija portala Klix.ba zbog snimka Željke Cvijanović

Rudić: Ovo je najbrutalniji atak na slobodu izražavanja u 2014. godini

Policija je u jutarnjim satima ušla u redakciju portala Klix.ba i gotovo cijeli dan držala zatvorene zaposlene, oduzeti su im mobiteli te je bilo onemogućeno objavljivanje vijesti na spomenutom portalu. Kako je ranije za AA kazala Amra Hodžić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Općinskog suda u Sarajevu, Opštinski sud u Sarajevu je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te je sudija za prethodni postupak ovog suda izdao naredbu za pretres prostorija pravnog lica Intersoft zbog postojanje sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja prema Krivičnom zakonu RS-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički policajci u Mercedesu pronašli 1,1 kilogram droge

Policija pretresa prostorije portala Klix.ba zbog snimka Željke Cvijanović

Kako saznajemo, povod za upad u redakciju najpopularnijeg online medija u BiH je objavljeni snimak premijerke RS-a Željke Cvijanović na kojem, navodno, govori o kupovini poslanika uoči formiranja skupštinske većine u tom entitetu. Uprava kriminalističke policije MUP RS-a podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

Početkom ovog mjeseca, direktor portala i glavni i odgovorni urednik su bili pozvani na razgovor u prostorije MUP-a RS u Banjoj Luci. Medijski djelatnici, udruženja novinara i nezavisni intelektualci su informativni razgovor nazvali teškim pritiskom na medije.  Današnji pretres osudili su mnogi mediji u BiH ali i regiji, političke stranke, udruženja novinara kao i pojedinci.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...