Region: Najhladnije na Pešteri (-32), meteorološko upozorenje za BiH

- Advertisement -

Hladni prvi dan 2015. : Promrzli šetači na ulicama Sarajeva, Miljacka zaledila na Bentbaši

Na Pešterskoj visoravni u jugozapadnoj Srbiji juče je zabilježena najniža temperetura u toj zemlji, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Meteorološke stanice Sjenica. Prema riječima meteorologa Hatiba Hodžića u mjestu Karajukići bunari na Pešteri je izmjereno minus 32 stepena Celzijusa.

„U Karajukući bunarima, gdje je 1981. godine zvanično izmjerena najniža temperetura u bivšoj Jugoslaviji, čak minus 39 stepeni, juče je bilo 32,1 stepen, a u Sjenici minus 26,2 i time je bila najhladniji grad u Srbiji“, rekao je Hodžić. Pešterska visoravan ujedno je jučer bila i najhladnije mjesto u regiji.

Slično vrijeme u Srbiji očekuje se za vikend i tokom narednih dana. U prijestolnici, Beogradu, danas je hladno i oblačno vrijeme, trenutna temperatura je minus četiri stepena.

Drugog dana novogodišnjih praznika ulice su pretežno bez prolaznika i saobraćajnih gužvi.U glavnom gradu Srbije danas je praznični dan, rade dežurne službe i prodajni objekti.

PROČITAJTE JOŠ:  Austrijska policija tvrdi: Dvije Rumunke nisu otele Danku Ilić, na snimku je druga djevojčica

U Srbiji, prema najavama meteorologa danas će biti slabih padavina i ponegdje večeras je moguća ledena kiša. Za razliku od prvog dana 2015. godine temperatura je viša za pet do sedam stepeni. Jutros je najniža temperatura izmjerena u Leskovcu minus 14. Temperatura će se u Srbiji tokom dana kretati od minu 16 do minus šest, a u nekom predjelima na sjeveru zemlje dostići će i do plus četiri stepena, najavljeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije.

Upozorenje Meteoalarma zbog izrazito niskih temperatura u većem dijelu Bosne i Hercegovine trajat će još danas, sutra se očekuju nešto više temperature. Narandžasti meteoalarm znači opasno vrijeme i prognozirane neuobičajene vremenske prilike. Jutros je u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne pretežno oblačno. U ostalim područjima je vedro uz malo do umjerenu naoblaku, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod. Najhladnije je bilo u Bugojnu gdje je izmjereno minus 11, u Sarajevu je jutros bilo minus osam stepeni Celzijusa.

U južnim i centralnim predjelima Crne Gore bit će pretežno sunčano, uz umjeren razvoj oblačnosti. Na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Vjetar umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni, tokom dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura od od minus četiri do 12 stepeni.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na ulazu u Tarčin kod Sarajeva: Povrijeđene tri osobe

U Hrvatskoj na Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a u drugom dijelu dana, osobito navečer, oblačnije uz mogućnost za slabu kišu ili rosulju koja se smrzava na tlu. Vjetar na kopnu slab, na Jadranu većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od minus jedan do četiri, na Jadranu od osam do 13 stepeni Celzijusa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...