Sport u svijetu u 2013.: Godina iz snova za Bayern, Serenu Williams i Sebastiana Vettela

- Advertisement -

vettel

Fudbaleri i navijači Bayerna iz Minhena 2013. godinu nikada neće zaboravit, jer su u njoj osvojili sve što se moglo osvojiti, od titula prvaka i pobjednika Kupa Njemačke do trofeja namijenjenom osvajaču Lige evropskih prvaka, UEFA Super Cupa, odličja za klupskog šampiona svijeta. Uz to, Franck Ribery, ponajbolji Bayernovac proglašen je najboljim fudbalerom UEFA za sezonu 2012/13, kao i za najboljeg igrača Bundeslige, piše Anadolu Agency (AA).

Bavarski div u finalu Lige prvaka 25. maja na londonskom stadionu „Wembley“ savladao je Borussiju iz Dortmunda, rezultatom 2:1, te tako stigao do trofeja u najjačem klupskom takmičenju planete. U UEFA Super Cupu 30. avgusta bio je bolji od Chelseaja (2:2, penalima 5:4). Za titulu prvaka svijeta Bayern je u finalu u Maroku slavio protiv Raja Club Athletica (2:0).

– Francuzi prvaci Evrope u Sloveniji –

Chelsea je u 2013. godini 15. maja na „Amsterdam Areni“ u finalu Evropa lige bio bolji od Benfice, rezultatom 2:1. U ovoj godini svjetska fudbalska javnost saznala je i imena 32 reprezentacije učesnice Mundijala, koji će održati od 12. juna do 13. jula 2014. U Brazilu će se za titulu prvaka svijeta, osim domaće selekcije, boriti i Hrvatska, Kamerun, Meksiko (grupa  A), Španija, Holandija, Čile, Australija (B), Kolumbija, Obala Slonovače, Grčka, Japan (C), Urugvaj, Kostarika, Engleska, Italija (D), Švicarska, Ekvador, Francuska, Honduras (E), Argentina, Bosna i Hercegovina, Iran, Nigerija (F), Njemačka, Gana, Portugal, SAD (G), Belgija, Alžir, Rusija, Južna Koreja (H). Svjetskom prvenstvu prethodio je tradicionalni Kup konfederacija, održan od 15. do 30. juna, u kojem je najbolji bio Brazil, koji je u finalu deklasirao Španiju – 3:0. Na početku 2013. godine u Južnoafričkoj Republici odigran je 29. Afrički kup nacija, gdje je trijumfovala Nigerija. U finalu 10. februara savladala je Burkinu Faso (1:0).

Među najvažnije svjetske sportske događaje u godini na izmaku spada i Evropsko prvenstvo za košarkaše. Održano je od 4. do 22. septembra u Sloveniji. Prvak je bila Francuska, srebro je pripalo Litvaniji, a bronzana medalja Španiji. Od 15. do 30. juna u Francuskoj igran je šampionat Starog kontinenta za košarkašice. Prvak Evrope postala je Španija, jer je u finalu bila bolja od domaće selekcije (70:69). Treće mjesto osvojile su košarkašice Turske, koje su u tzv. malom finalu pobijedile Srbiju – 92:71.

Rukometašice su igrale Svjetsko prvenstvo u Srbiji od 6. do 22. septembra. Trijumfovale su Brazilke, druga je bila Srbija, a treća pozicija pripala je Danskoj (finale: Brazil – Srbija 22:20, utakmica za treće mjesto: Danska – Poljska  30:26). Šampionat planete za rukometaše, 23. po redu odigran je u Španiji od 11. do 27. januara. U finalu je Španija „razbila“  Dansku (35:19), dok je u „sudaru“ za bronzu Hrvatska pobijedila Sloveniju, rezultatom 31:26.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Septembar je bio mjesec evropskih prvenstava u odbojci. U muškoj konkurenciji, od 20. do 29. dana u devetom mjesecu u Danskoj i Poljskoj, zlatnu medalju prigrlili su igrači Rusije, a srebrnu Italijani (izgubili u finalu 1:3). Srbija je u susretu za bronzu pobijedila Bugarsku – 3:0.

Kao najbolji svjetski teniser 2013. godinu na ATP listi završio je Španac Rafael Nadal sa 13.030 bodova, ispred Novaka Đokovića (Srbija) 12.260. Primat na WTA listi uvjerljivo drži Amerikanka Serena Williams (13.260 bodova), a druga je Bjeloruskinja Victoria Azarenka (8.046). Prvi Grand Slam sezone igran je od 14. do 27. januara, a u Melbournu pobjede su odnijeli Đoković i Azarenka. Na Roland Garrosu (26. maja do 9. juna) slavili su Nadal i Williams. U Wimbledonu, od 24. juna do 7. jula, pobjednici su bili Roger Federer i Williamsova. Da je ovo bila njena godina Serena Williams potvrdila je trijumfom i na US Openu (26. avgust – 9. septembra), te se tako okitila sa tri titule na najjačim teniskim turnirima svijeta. Britanac Andy Murray u SAD pobijedio je u muškoj konkurenciji.

– Froome uvjerljiv na 100. Tour de Franceu –

Tour de France, najznačajnija biciklistička trka na kugli zemaljskoj vožena je po 100. put od 29. juna do 21. jula. Uvjerljivo najbrži u zemlji „galskih pijetlova“ bio je Britanac Christopher Froome, biciklist ekipe Sky. Titulu je osigurao nekoliko etapa prije kraja trke, te je drugu godinu zaredom, nakon Bradleya Wigginsa, Velika Britanija dobila još jednog pobjednika. Froom je trku dužine oko 3.500 kilometara, voženu kroz Francusku i granične zemlje, završio sa četiri minuta i 20 sekundi prednosti ispred Kolumbijca Nairo Alexander Quintano Rojasa iz ekipe Movistar. Treće mjesto zauzeo je Španac Joaquin Rodriguez Oliver (Katushe).

Svjetski kup u alpskom skijanju u sezoni 2012/13 ponajviše obilježili su osvajači Velikog kristalnog globusa, namijenjenog najboljima u ukupnom poretku, Austrijanac Marcel Hirscher (1.535 bodova) i Slovenka Tina Maze (2.414). Po disciplinama najbolji su bili: Aksel Lund Svindal (Norveška) i Lindsey Vonn (SAD) – spust; Aksel Lund Svindal i Tina Maze – superveleslalom; Ted Ligety (SAD) i Tina Maze – veleslalom; Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin (SAD) – slalom; Ivica Kostelić (Hrvatska) i Tina Maze – kombinacija. Ljubitelji najpopularnijeg zimskog sporta, alpskog skijanja u 2013. uživali su i u SP u Schladmingu, gdje su najtrofejniji bili Marcel Hirscher i Tina Maze u tehničkim disciplinama, dok su u brzim dominirali Aksel Lund Svindal i Rolland Marion (Francuska), podsjeća novinar Anadolu Agency.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

– Vaterpolisti Mađarske prvaci svijeta –

U godini od koje ćemo se oprostiti za dva dana i hokejaši na ledu imali su SP. Šampion svijeta na prvenstvu igranom u Helsinkiju i Stockolmu od 3. do 19. maja postala je Švedska, srebro je „uzela“ Švicarska, bronzu selekcija SAD. Za Šveđane bila je to deveta titula prvaka svijeta.

U Barceloni (19. jula do 4. avgusta) održana je SP u vodenim sportovima, odnosno vaterpolu, plivanju i skokovima u bazen. Na prvenstvu u katalonskoj prijestolnici vaterpolo prvak planete postale ja Mađarska, a srebro su osvojili Crnogorci. U finalu Mađari su pobijedili 8:7, dok je Hrvatska u meču za treće mjesto i broznu bila bolja od Italije, rezultatom10:8. Ukupno u svim sportovima i disciplinama u Barceloni najviše medalje osvojili su sportisti SAD, njih 33, od čega 15 zlatnih. Druga najtrofejnija nacija bili su Kinezi sa 26 medalja (14 zlatnih). Rusi su bili treći sa 19 (9).

Šlag na torbu u „kraljici sportova“ desio se u Rusiji.  Moskva je od 10. do 18. avgusta bila domaćin Svjetskog atletskog prvenstva na kojem su najviše zlata prikupili domaćini Rusi (7), dok su Amerikanci i Jamajčani prikupili po šest najsjajnijih odličja. Ukupno po broju medalja najviše ih je osvojila SAD (25). Slijede Rusija (17), Kenija (12), Etiopija (10), Jamajka (9), Njemačka (7), Velika Britanija (6)…

U 64. sezoni šampionata Formule 1 fenomenalan bio je Sebastian Vettel. On je postavio rekord pobijedivši u devet trka za redom, odnosno dominirao je stazama puna tri mjeseca, što do sada niti jedan vozač „najbržeg letećeg cirkusa svijeta“ nije uspio. Vettel je četvrtu sezonu zaredom postao šampion u ukupnom poretku. U 2013. godini, od prve trke u Melbournu (Australija) 17. marta, pa do 19. posljednje održane u Sao Paolu (Brazil), Nijemac je sakupio 397 bodova. U poretku konstruktora pobjednik je bio tim Red Bull Racing-Renault sa 596 bodova, za kojeg je uz Vettela vozio i Australac Mark Webber, navodi Anadolu Agency.

– Italiji 186 medalja na MI u Mersinu –

Jedna od sportskih manifestacija koja je odlično organizirana u 2013. godini bile su i Mediteranske igre, održane u Mersinu (Turska) od 20. do 30. juna. Najuspješniji bili su sportisti Italije koji su u 27 sportova osvojili čak 186 medalja (70 zlatnih, 52 srebra, 64 brozne). Domaćini Turci zavrijedili su 126 medalja (47, 43, 36), a treći najuspješniji bili su sportisti Francuske sa 95 odličja (25, 25, 45). Na Igrama nastupile su 24 zemlje, Makedonija prvi put.

Foto: Arhiv/Red Bull Content Pool

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...