Stanje u Maglaju se pogoršava: Balvani iz Natrona plutaju gradom, ljudi bez hrane i vode

- Advertisement -

Poplave u BiH: Najkritičnija situacija u Maglaju

Situacija u bosanskohercegovačkom gradu Maglaj, koji je zbog obilnih padavina i poplava trenutno u najgorem stanju, iz minute u minutu se pogoršava, javlja Anadolu Agency (AA). Kako je u izjavi za AA kazao uposlenik kompanije Natron Hayat iz Maglaja Emir Dedić, u centru grada voda je već dostigla nivo od dva i po metra.

“Mi se nalazimo u centru grada blizu hotela Galeb i tu je nivo vode dva i po metra. Zarobljeni smo u apartmanu gdje stanujemo, nemamo ni vode, ništa”, kazao je uznemireno Dedić. Pomoć još uvijek nije došla, rekao je Dedić, dodavši kako kroz prozor gledaju čekajući da se vrijeme razvedri.

Poplave u BiH: Najkritičnija situacija u Maglaju

“Samo jedan čamac prošao je jutros oko sedam dijelom u kojem smo mi, a čini mi se da sam maloprije čuo zvuk helikoptera. Nismo se nadali ovome, tako da nemamo ni zaliha hrane i vode. Ništa ne znamo, ne može nas niko obavijestiti, jer smo zarobljeni i nemamo pristupa ničemu”, istakao je Dedić.

U kompaniji Natron-Hayat zarobljeno je oko 200 radnika, rekao je Dedić, a balvani za preradu iz ove kompanije već plutaju gradom. Dedić je uputio apel svima koji mogu da pomognu da što prije dođu u Maglaj, naglasivši kako je nivo vode u ovom gradu u stalnom porastu, a građani prepušteni na milost i nemilost kiši.

PROČITAJTE JOŠ:  Oprez: Medvjedi u urbanom dijelu Babanovca na Vlašiću

Uskoro bi u Maglaju trebala početi evakuacija 70 radnika fabrike Natron koji su od sinoć zarobljeni u fabričkim halama i prostorima, potvrdio je izvršni direktor ove kompanije Mirko Stanić koji se javio novinaru Anadolu Agency iz Beča.

On je kazao kako je obavio razgovor sa predstavnicima Civilne zaštite i predstavnicima Oružanih snaga BiH koji su krenuli iz Zenice ka Natronu u Maglaju. Prema Stanićevim riječima,OS BiH su stavile na raspolaganje jedan helikopter kojim će biti izvršena evakuacija radnika, s tim što će prvo biti evakuisane žene.

“Upućena su tri čamca za spašavanje, i to dva iz Zenice i jedan iz Tešnja putem kojih će se takođe vršiti evakuacija”, kazao je Stanić. Izvršni direktor Natrona kazao je u razgovoru za AA da je u povremenom kontaktu s ljudima, koji se trenutno nalaze na višim spratovima fabrike.

“S obzirom na to da voda stalno nadolazi, mora se izvršiti hitna evakuacija”, dodao je.  Sedamdeset radnika Natrona ostali su zarobljeni u zgradi fabrike nakon što cijelu noć sa srijede na četvrtak spašavali od nadolazeće vode mašine, koje su prenosili na gornje spratove. “Kiša neprestano pada i stanje je krajnje alarmantno. Problem nam otežava i to što nema telefonske komunikacije sa tim dijelom BIH i što su baterije na mobitelima radnika iscurile. Zato je hitno potrebno da njihova evakuacija počne”, poručio je Stanić. 

Još o istoj temi: 

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

Maglaj: U fabrici Natron zarobljeno 70 radnika, ne zna im se sudbina!

Poplave, BiH: Bez struje dijelovi Sarajeva, najteže u Zenici, Kaknju i Maglaju

Poplave u BiH: Doboj potpuno odsječen, kuće pod vodom, najkritičnije u Maglaju

Apsolutni rekord padavina u posljednjih 120 godina, normalizacija za vikend

Poplave pogodile više od 20 gradova u BiH, Maglaj pod vodom, obustavljen saobraćaj na 16 dionica

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...