Sve o SP u Kataru: BiH i Iran debitanti, Francuzi i Švedi najtrofejniji…

- Advertisement -

Prvi veliki reprezentativni sportski događaj u 2015. godini počinje sutra u Kataru. Svjetsko prvenstvo za rukometaše bit će odigrano po 24. put, a otvorit će ga utakmica između domaće selekcije i Brazila u Lusailu u 18:30 sati po srednjeevropskom vremenu. Šampionat će se igrati u dva grada, Dohi i Lusailu, do 1. februara i bit će prvi na Srednjem istoku nakon Egipta 1999. godine. Nastupit će 24 reprezentacije među kojima i četiri nacionalna tima iz regije Zapadnog Balkana, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Slovenci će nastupiti u grupi A gdje će za protivnike imati Španiju, Katar, Bjelorusiju, Brazil i Čile. Grupu B sačinjavat će Hrvatska, Makedonija, BiH, Austrija, Tunis i Iran. Državni bh. tim po prvi puta nastupit će na nekom od velikih takmičenja, a turnir u Kataru otvorit će historijskim duelom sa Iranom 16. januara. Kako navodi Anadolu Agency (AA), Iran je uz BiH jedini debitant na predstojećem SP. Sve četiri balkanske selekcije prioritetno žele izboriti plasman u drugi krug takmičenja, (prve četiri ekipe iz četiri grupe idu u osminu finala).

Rukomet, ilustracija
Rukomet, ilustracija

Zanimljivo, 19 od 24 reprezentacije kroz kvalifikacije izborile su plasman na planetarnom prvenstvu. Domaćin Katar i aktuelni prvak svijeta Španija direktno su se plasirali na SP, dok je Njemačka dobila pozivnicu za učešće. Nakon što su od takmičenja odustali Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati tzv. “wildcard” (pozivnicu) dobili su i Island (ispali u evropskom baražu od BiH) i Saudijska Arabija.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Najtrofejniji na prvenstvima svijeta u katarskom društvu su  Francuska i Švedska sa po četiri titule najboljih na planeti. Šveđani su posljednji put na SP slavili 1999. godine. Prvi su bili i 1954., 1958. i 1990. Francuzi su rukometni svjetski vladari postali u novijoj historiji, i to 1995., 2001., 2009. i 2011. godine. Aktuelni prvak Španija, osim 2013. godine, šampion je postala i 2005.

Rukomet
Rukomet, ilustracija

Nijemci, koji su na prvenstvo došli zahvaljujući pozivnici, uz Šveđane, do sada imaju najviše nastupa na SP, njih 21. Slijede Danska sa 20 nastupa, Francuska 19, Španija i Island po 17… Od zemalja iz naše regije Hrvatska je 10 puta igrala na SP. Od 1995. niti jedno takmičenje nisu propustili. Na turniru u Portugalu 2003. godine popularno zvani “kauboji” osvojili su zlatnu medalju. Rukometna reprezentacija Slovenije šest puta nastupila je na SP (1995., 2001., 2003., 2005., 2007. i 2013. godine). Makedonija je zabilježila tri učešća (1999., 2009. i   2013.).

Na prvenstvu u Kataru sudit će 18 parova arbitara, od čega četiri tandema iz država sa prostora bivše SFR Jugoslavije. To su: Matija Gubica, Boris Milošević (Hrvatska), Nenad Nikolić, Dušan Stojković (Srbija), Gjorgij Načevski, Slave Nikolov (Makedonija), Nenad Krstić, Petar Ljubič (Slovenija), piše Anadolu Agency.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

SP za rukometašice u Danskoj

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo za rukometašice održat će se od 5. do 20. decembra u Danskoj, gdje će titulu braniti Brazilke. Učestvovat će 24 reprezentacija. Utakmice će se igrati u četiri grada Koldingu, Naestvedu, Herningu i Frederikshavnu.

Raspored utakmica reprezentacija iz regije

16. januar

Grupa A: Slovenija – Čile (15 sati); grupa B: BiH – Iran (13), Makedonija – Tunis (15), Hrvatska – Austrija (17).

17. januar

Grupa A: Slovenija – Bjelorusija (15 sati); grupa B: Hrvatska – Tunis (17), Makedonija – Iran (17), BiH – Austrija (19).

19. januar

Grupa A: Slovenija – Katar (17 sati); grupa B: BiH – Makedonija (17), Hrvatska – Iran (17).

21. januar

Grupa A: Slovenija – Brazil (15 sati); grupa B: Hrvatska – Makedonija (17), BiH – Tunis (17).

23. januar

Grupa A: Slovenija – Španija (15 sati); grupa B: BiH – Hrvatska (17), Makedonija – Austrija (17).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...