Za koja kaznena djela USKOK tereti Milana Bandića i ostale: Milionska dobit od nezakonitih poslova

- Advertisement -

Zagreb: Milan Bandić i ostali dovezeni u Županijski sud gdje će biti odlučeno o pritvoru

USKOK, na temelju rezultata opsežne istrage te podataka prikupljenih od Porezne uprave Ministarstva financija i kaznene prijave PNUSKOK, donio rješenje o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana: M. B.(1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.), I. B. (1963.), K. R. U. (1968.), B. M. (1960.), V. B. (1949.), M. L. (1968.), Z. A. (1964.), D. K. (1949.), A. D. (1958.) i dva trgovačka društva.

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK) donio je odluku o provođenju istrage protiv dva trgovačka društva i 16 hrvatskih državljana među kojima su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i neki od njegovih najbližih saradnika, kao i čelni ljudi kompanije Zagrebački holding, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bandić i ostali se terete za počinjenje kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem.

Odluka o provođenju istrage je objavljena nakon provedene antikorupcijske akcije pod nazivom “Agram” tokom koje su privedeni Milan Bandić i još 15 osoba, te pretresa objekata koje su koristili i njihovog saslušanja jučer u prostorijama USKOK-a

U odluci objavljenoj na službenim stranicama USKOK-a navodi se da je USKOK, na temelju rezultata opsežne istrage te podataka prikupljenih od Porezne uprave Ministarstva financija i kaznene prijave PNUSKOK, donio rješenje o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana: M. B.(1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.), I. B. (1963.), K. R. U. (1968.), B. M. (1960.), V. B. (1949.), M. L. (1968.), Z. A. (1964.), D. K. (1949.), A. D. (1958.) i dva trgovačka društva.

USKOK je saopćio kako je dao nalog pritvorskom nadzorniku za puštanje na slobodu četvero privedenih, a “sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložit će određivanje istražnog zatvora protiv dvanaestorice okrivljenika”.

Za koja kaznena djela USKOK tereti Milana Bandića i ostale: Milionska dobit od nezakonitih poslova

Dodjela poslova na zbrinjavanju otpada na štetu Grada Zagreba

“Postoji osnovana sumnja da su, od oktobra 2013. do maja 2014. godine, u Zagrebu, prvookrivljeni M. B., gradonačelnik Grada Zagreba, drugookrivljeni S. LJ., predsjednik Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o kojeg je jedini osnivač Grad Zagreb, četvrtookrivljeni Ž. H., posebni savjetnik gradonačelnika i glavni koordinator za otpad Grada Zagreba, po dogovoru i na traženje trećeokrivljenog P. P., predsjednika Uprave trgovačkih društava C.I.O.S. d.o.o. i CE-ZA-R d.o.o., u namjeri da društvima članicama C.I.O.S. grupe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit na štetu Grada Zagreba, autoritetom svoga položaja nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist članica C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način”, navodi se u saopćenju USKOK-a.

Sukladno njihovim nalozima, u cilju realizacije opisanog dogovora, ostali okrivljenici i to petookrivljeni I. T., član uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. koji je na temelju specijalne punomoći ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave, šestookrivljeni I. M., v.d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga d.o.o., sedmookrivljeni F. Č., referent nabave u Centralnoj nabavi Zagrebačkog holdinga d.o.o. i osmookrivljeni M. B., voditelj u Zagrebačkom holdingu d.o.o. – Podružnica Čistoća, poduzimali su naložene radnje.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Ilijaša poginula jedna osoba

USKOK navodi da je, ugovaranjem i realizacijom zbrinjavanja znatno manje količine otpada koje je plaćeno po cijeni planiranoj za znatno veće količine otpada, Zagrebačkom holdingu d.o.o. – podružnica Čistoća nanesena je šteta od najmanje 2.400.000 kuna (oko 310.000 eura), u kojem iznosu je pribavljena nepripadna korist društvima članicama C.I.O.S grupe, pa tako i trgovačkom društvu CE-ZA-R d.o.o. u iznosu od najmanje 1.630.000 kuna (210.000 eura).

Nepropisan obračun vrijednosti zemljišta

“Nadalje, postoji osnovana sumnja da su, od marta 2006. do 19. januara 2012. u Zagrebu, u cilju pribavljanja znatne materijalne dobiti društvu Bramgrad projekt d.o.o. Zagreb, na štetu Grada Zagreba, sukladno dogovoru prvookrivljenog M. B., gradonačelnika Grada Zagreba i jedanaestookrivljenog B. M., direktora trgovačkog društva Bramgrad projekt d.o.o. Zagreb, da se prilikom zamjene zemljišta u vlasništvu trgovačkog društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Pešćenica, sa zemljištem u vlasništvu Grada Zagreba na lokaciji Trnje, pogoduje društvu Bramgrad projekt d.o.o. i to primjenom nepropisnog obračuna vrijednosti zemljišta te neosnovanim priznavanjem navodnih troškova društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Leprovečka – Ivekovićeva i troškova koji će navodno nastati zbog preseljenja na lokaciju u Trnju, poduzimane nezakonite radnje u Gradu Zagrebu u cilju realizacije opisanog dogovora.”

Zagreb: Milan Bandić i ostali dovezeni u Županijski sud gdje će biti odlučeno o pritvoru

U skladu sa nalozima i traženjima prvookrivljenog M. B. i jedanaestookrivljenog B. M., takve nezakonite radnje su, zajedno s M. B. poduzimale I. B., pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, zadužena za rješavanje predmetne zamjene zemljišta između Grada Zagreba i društva Bramgrad projekt d.o.o., i desetookrivljena K. R. U., načelnica Odjela za pravne poslove unutar Sektora za pravne poslove Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada.

“Opisanom zamjenom zemljišta s društvom Bramgrad projekt d.o.o., Grad Zagreb je oštećen za najmanje 12 milijuna kuna (1,5 miliona eura), u kojem iznosu je pribavljena korist društvu Bramgrad projekt d.o.o.”, navodi USKOK.

Zarada od “produžene” kampanje za predsjednika

M. B. se tereti da je kao predsjednički kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010. godine, u svrhu finansiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. januara 2010, nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završni izvještaj o visini i izvoru sredstava korištenih za finansiranje izborne kampanje, u kojem je prijavio primitak od 8.618.965,41 kuna (1,12 miliona eura) te utrošak 15.278.984,26 kuna (1,99 miliona eura).

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

“Međutim, nakon toga je u vremenu do lipnja/juna 2012. nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba na isti žiro račun, i to u iznosu većem od 24 milijuna kuna (3,13 miliona eura), tako da je ukupno na njegov žiro račun uplaćen iznos veći od 32 milijuna kuna (4,17 miliona eura)”, navodi USKOK uz objašnjenje kako se uplate primljene nakon održavanja izbora, prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio.

USKOk tereti M. B. da je na taj način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5.742.601,17 kuna (750.000 eura) , čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza ošteti državni budžet za 4.866.611,16 kuna (630.000 eura), na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 875.990,01 kuna.

USKOK navodi kako postoji osnovana sumnja na počinjenje više kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem i to prilikom zapošljavanja više osoba u Gradu Zagrebu i u trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o., čiji je osnivač Grad Zagreb, kao i prilikom korištenja službenih vozila Grada Zagreba.

Zapošljavanja prijateljica mimo zakona

“Tako u odnosu na prvookrivljenog M. B. postoji osnovana sumnja u počinjenje pet kaznenih djela trgovanja utjecajem na način da je u dva navrata nezakonito postupio prilikom zapošljavanja u Gradu Zagrebu tražeći od dvanaestookrivljenog V. B., pročelnika Stručne službe gradonačelnika Grada Zagreba, a u tri navrata od trinaestookrivljenog M. L., pročelnika Ureda gradonačelnika, koji su sukladno traženju M. B. poduzimali radnje iz svojeg službenog djelokruga vezano za zapošljavanje u tijelima Grada Zagreba ili mijenjanje radnog mjesta na bolje plaćena radna mjesta u tijelima Grada Zagreba za korist osoba bliskih M. B., iako osobe za to nisu zadovoljavale postojeće uvjete”, uz ostalo navodi USKOK.

Gradonačelnika Zagreba USKOK tereti i da je “autoritetom svog utjecaja i zlouporabom položaja” u saradnji sa ostalim osumnjičenim osobama vršio nezakonita zapošljavanja u Zagrebačkom holdingu osoba bez odgovarajuće stručne spreme i radnog iskustva.

“Također postoji osnovana sumnja da je prvookrivljeni M. B., u sedam navrata, koristio svoj službeni i društveni položaj i utjecaj kako bi utjecao na trinaestookrivljenog M. L. u vezi s radnjama iz njihovog službenog djelokruga, a vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe, kao i za korist osoba koje nemaju pravo na korištenje istih vozila, a što je sukladno njegovim traženjima M. L. prihvaćao te koristeći svoj položaj i ovlasti poduzimao službene radnje u svrhu ispunjenja takvog nedozvoljenog cilja, pri čemu su obojica bili svjesni da se na navedena putovanja ide u nedozvoljene, odnosno privatne, a ne u poslovne svrhe”, navodi USKOK.

Osnovano se sumnja i da su dvije pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, navodi USKOK.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...