15. Jazz Fest Sarajevo: Bogat program

- Advertisement -


Prva sedmica novembra u Sarajevu priuštit će ljubiteljima muzike istinski praznik umjetnosti i to kroz 15. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo.

Program festivala predstavlja presjek aktuelne muzičke scene kroz koncerte vrhunskih umjetnika koji će na scenama Bosanskog kulturnog centra i Pozorišta mladih od 1. do 6. novembra prezentirati svoje aktuelne projekte. Već prvog dana Jazz Fest će predstaviti dva zaista spektakularna programa – kamerunskog basistu i pjevača Richarda Bonu i holandski The Rosenberg Trio.

Narednog dana britanski kontrabasist Dave Holland i španski gitarist Pepe Habichuela predstavit će se novim flamenko kvintetom čiji će specijalni gost biti gitarist Josemi Carmona, a nakon njih nastupaju trojica kultnih američkih muzičara Scott Henderson, Jeff Berlin i Dennis Chambers.

Treći festivalski dan pripada Johnu Abercrombieju koji će se u BKC-u predstaviti s kvartetom koji čine slavni američki muzičari: violinist Mark Feldman, kontrabasist Thomas Morgan i bubnjar Joey Baron, dok će u Pozorištu mladih nastupiti braća Tawadros, Joseph, koji svira oud i James koji svira riq.

Podjednako uzbudljiv program nastavlja se do kraja festivala kada će na sceni BKC-a nastupiti jedan od najvećih živućih majstora neja Kudsi Erguner sa svojim triom koji čine francuski virtuoz na petožičanom kontrabasu Renaud Garcia-Fons i perkusionista Bruno Caillat, dok će koncertom u Pozorištu mladih biti predstavljeno novo ime na Norveškoj i evropskoj sceni gitarista Stian Westerhus.

U okviru ovogodišnjeg Jazz Festa nastupit će se i naš Edvin Hadžić u triju s njemačkim pjevačem Michaelom Schiffelom i bugarskim bubnjarom Stoyanom Yankoulovom a ovaj koncert je ujedno i svjetska premijera ovog trija.

Privilegija posjetilaca festivala je i koncert američkog gitariste Ralpha Townera 5. novembra, kada ćemo uživati i u senegalskoj senzaciji, gitaristi i pjevaču Cheikh Lou i njegovom ansamblu koji čine muzičari Senegala, Benina i Urugvaja.

Posljednji dan festivala će i ove godine biti posvećen najmlađima. Za njih će na velikoj sceni BKC-a nastupiti bh. ansambl Buzz, a nakon koncerta bit će održana i radionica Upoznaj instrumente.  Cijene ulaznica kreću se od 12 do 28 KM u pretprodaji, a na dan koncerta od 15 do 35 KM. Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti putem web stranice www.jazzfest.ba. Za rezervacije izvršene do 25. septembra važi poseban popust od 30 posto.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...