‘Alfa Beta’ u Narodnom pozorištu Mostar na Svjetski dan kazališta

- Advertisement -

Izvedbom predstave “Alfa Beta” u srijedu, 27. ožujka, s početkom u 20 sati, Narodno pozorište Mostar (NPM) obilježit će Svjetski dan kazališta.

Ova predstava u režiji Saše Oručevića, nastala prema tekstu E. A. Whiteheada, bavi se bračnim odnosima, odnosima u obitelji općenito propitujući instituciju braka s pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i što sa sobom kroz vrijeme brak nosi, a ključno pitanje je koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi, a koliko instituciji braka i kako nas to oblikuje.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

U predstavi glume Fatima Kazazić i Saša Oručević, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka. Ulaz je besplatan, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Inače Svjetski dan kazališta obilježavaju kazališne kuće širom svijeta različitim programima, kao i čitanjem tradicionalne međunarodne poruke uoči izvođenja predstava.

Međunarodnu poruku, na poziv Međunarodnog kazališnog instituta (ITI), piše kazališna ličnost svjetskog ugleda. Autor ovogodišnje poruke je kubanski kazališni redatelj, dramaturg, dramski pedagog i profesor Carlos Celdrán.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...