Atina podržala kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

- Advertisement -

Gradonačelnik Atine Yorgos Kaminis poslao je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu pismo podrške kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine,  saopćeno je danas iz Gradske uprave.


– Grad Atina podržava Grad Sarajevo u nastojanju da postane Evropska prijestolnica kulture 2014., jer je Sarajevo središte i raskrsnica kultura, civilizacija i religija svijeta, stoji u pismu gradonačelnika Yorgosa.

On je istakao da je Sarajevo u središtu zemlje u kojoj se ostvaruju povjesni događaji čije značenje neposredno utiče na modernu historiju Evrope i svijeta, “to je  jedinstveni grad povijesti, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije i sve različitosti”.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Saobraćajna nesreća kod zgrade Elektroprivrede

– Grad prijatelj koji je kroz svoju savremenu povijest kao i proteklih stoljeća predstavljao jedinstven spoj srednjoevropske, jugoistočnoevropske, te balkanske i mediteranske kulture. Posebnu vrijednost Sarajeva u svim vremenima predstavlja  izgradnja čvrstih veza s evropskim i svjetskim gradovima kao jedinstvena prijestolnica mira i suživota, kaže se u pismu gradonačelnika Atina.

Istakao je da je “Sarajevo ne samo simbol već istinski interkulturalni grad što tituli evropskog kulturnog centra daje i posebno značenje”.

PROČITAJTE JOŠ:  Jaki udari vjetra srušili krovove s nekoliko objekata u Sarajevu

– Zato smo uvjereni da će dodjela titule kulturne prijestolnice Evrope samo potvrditi ono što danas prepoznajemo u Sarajevu, kroz našu zajedničku saradnju na projektima razvoja i stvaranja novih vrijednosti i novih urbanih zajednica“, navodi se između ostalog u pismu podrške gradonačelnika Atine. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...