‘Ay, Carmela’ ponovo na sceni Sarajevskog ratnog teatra

- Advertisement -

Jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini “Ay, Carmela”, koja je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti, naći će se ponovo pred publikom 8. februara na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

“Ay, Carmela” nastala je 1999. godine po dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra i u prijevodu Filipa Fruka. Režiju potpisuje Robert Raponja, dramaturg je Dubravka Zrnčič-Kulenović, a uloge su ostvarili Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Veliki dio izvođenja te predstave zabilježen je na gostovanjima (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija), a ujedno je obišla više puta i Bosnu i Hercegovinu.

To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu što  oduzima slobodu u ratnim vremenima.

“Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španjolskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljenji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju strijeljati. Močna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom, saopćeno je iz SARTR-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...