Bečke festivalske sedmice  

- Advertisement -

Jedan od najstarijih evropskih festivala kulture “Bečke festivalske sedmice” se otvara se 10. maja 2019. godine, a na programu će se naći 45 produkcija iz 19 zemalja

Svečano otvaranje festivala na Trgu ispred Gradske vijećnice u Beču prenosit će se uživo širom sveta. Posjetioci će moći da vide različita izvođenja i predstave, kao i plesne i muzičke nastupe na 27 različitih lokacija.

Na samom početku festivala bit će izvedena jedinstvena petosatna predstava “Dijamant” argentinskog režisera Mariana Pensottija. Ovaj komad prikazuje sunovrat fiktivnog, istoimenog argentinskog grada u kome se mala, dobrostojeća zajednica njemačkih migranata suočava sa naglim gubitkom sigurnosti i blagostanja. Na jedanaest lokacija izgrađenih kao filmski set gledaoci će moći da vire kroz vrata i prozore na scenu i tako posmatraju doživljaje glavnih likova.

PROČITAJTE JOŠ:  Nove informacije: Nestala djevojčica Danka Ilić navodno viđena u Beču!

Među ostalim spektaklima na predstojećem događaju bit će gostovanje filmske zvijezde Isabelle Huppert čiji će film “Mary Said What She Said” nakon svjetske premijere u Parizu biti ekskluzivno prikazan u Beču. U priči o izdaji, ljubavi i moći harizmatična francuska glumica Huper tumači lik Marije Stuart, kraljice Škota i Francuza.

Na Bečkim festivalskim sedmicama ove godine učestvuje ukupno 430 umjetnika. Između ostalog bit će izvedena predstava “Skarletno slovo” umjetnice Angélice Liddell, pozorišna adaptacija Kafkinog “Procesa” poljskog režisera Krystiana Lupa kao i “3 epizode u životu” švedskog umjetnika Markusa Öhrn koji istražuje slučajeve zlostavljanja na radnom mjestu tematski se oslanjajući na međunarodni pokret #MeToo.

PROČITAJTE JOŠ:  Nove informacije: Nestala djevojčica Danka Ilić navodno viđena u Beču!

Festival traje pet sedmica, od 10. maja do 15. juna 2019. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...