Beogradska premijera: Desetominutni aplauz za Patriotic hypermarket Dine Mustafića

- Advertisement -

Beogradska premijera pozorišnog komada „Patriotic hypermarket“ prema dramskom tekstu Milene Bogavac i Jetona Neziraja, u režiji Dine Mustafića sinoć je završena desetominutnim aplauzom nakon čega je publika u tišini napustila salu. Tišina je, u ovom slučaju, označavala jak utisak i pomešane emocije koje je publika sa sobom ponela iz prepune sale Bitef teatra.

Među sinoćnim gostima Bitef teatra našli su se brojni beogradski, novosadski i prištinski pozorišni kritičari i novinari, a od glumaca, premijeru su ispratili Branka Petrić, Mirjana Karanović, Branka Pujić, Danijela Vranješ, Damjan Kecojević, reditelji Ivana Vujić i Nikola Zavišić, spisateljica Maja Pelević, direktor Narodnog pozorišta Slobodan Djurović, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, Jovan Ćirilov,  te ličnosti iz političkog života Nenad Prokić, sekretar za kulturu Ivana Avžner, član gradskog veća za kulturu Vesna Marijanović , narodni poslanik Gorica Mojović i mnoge druge ličnosti iz javnog života.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Sa Kosova je došla ekipa Qendra Multimedie koji su zajedno sa Kulturanovom iz Novog Sada producenti ovog projekta, dok se Bitef teatar našao u ulozi koproducenta. Dragana Stanić, novinarka iz Novog Sada koja već deset godina živi i radi u Gračanici svojom ličnom pričom pomogla je u stvaranju ovog pozorišnog komada. „Sigurna sam da će se Albanci kada se predstava bude izvodila u Prištini smejati istim stvarima kao srpska publika u Beogradu“ , rekla je Dragana i dodala da je oduševljena predstavom i načinom na koji su u njoj prikazani srpsko-albanski odnosi.

Reprizna izvođenja predstave su 4. i 5, 29, i 30. oktobra u Bitef teatru, a gostovanja će se održati i u Prištini, Sarajevu, Skoplju i drugim gradovim u regionu.

PROČITAJTE JOŠ:  Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Predstava je deo umetničko- istraživačkog projekta „Pogledi: susret ličnih istorija Srba i Albanaca“ koji su organizacije Kulturanova i Qendra Multimedia, zajednički realizovale tokom 2010. godine. U okviru projekta, intervjuisano je četrdesetoro Srba i Albanaca, kojima su postavljana pitanja vezana za njihova lična sećanja na srpsko-albanske konflikte, njihove vizije budućnosti i mogućnost srpsko-albanskog suživota. Istraživanje je završeno izložbom fotografija i izdavanjem trojezične publikacije sačinjene od ovih intervjua.

Na osnovu materijala korišćenog na izložbi, Milena Bogavac, dramaturškinja iz Beograda i Jeton Neziraj, dramaturg iz Prištine, zajednički su napisali dokumentarni, postdramski tekst koji je sarajevski reditelj Dino Mustafić, režirao u Bitef teatru, sa glumcima i glumicama iz Beograda, Prištine, Skoplja i Tirane.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...