BlackBOX: Izložba fotografija Begleiter

- Advertisement -


Rudo Cavar nije klasičan fotograf čiji atelier se nalazi usred loftova zapada ili istoka. On je radnik. I umjetnik. I čovjek – na stalnom sentimentalnom putovanju. Ono što se na njegovim slikama dešava je izravno viđenje prizora i situacije kroz konocal nutrine: Promatranje iznutra – prema van, viđene zbilje senzibilnim povećalom, komentiranje prilika ali i neprilika.

Rođen u Mostaru 1968., Cavar 1990. odlazi na (naravno) kratko zapošljavanje u Njemačku koje, opet naravno, završava sa dužim boravkom, što zbog ljubavi, što zbog posla, što zbog rock´n rolla. Isprekidano putovanjima i izletima s pouzdanim, baš stalnim pratiocem, kamerom, uskorak je vremenu emocija i (ne)kulture što ostavlja utiske u njemu – a on njih na platnu. Kao autodidakt nije posjećivao akademiju osim u ulozi gosta. Prvu bolju kameru kupio je s 20-ak godina, a sve do sada ručna izrada slika i fascinantno umijeće mehanike aparata nisu mu dali da uroni u svijet digitalnih sveznadara.

Cavar danas živi u Njemačkoj i još uvijek radi i slika, i to upravo u takvom redosljedu. Izlagao je solo i zajedno s drugima. Bio je uključen u umjetničke instalacije što su se znale održavati na čudnim mjestima, a toj tradiciji se i predao kad je zajedno s prijateljima usred narodnjačkog kluba održao distorzijsko tulumarenje pod Štulićevim geslom “Bedrock”. Zbog stanke u tom periodu, njihova većina nije znala za njegove fotografske vještine.

Rekonstrukcija “Begleiter” (pratioc, comapgnon) slike su iz različitih vremenskih perioda, snimljene u Njemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i u orginalu ručno izrađene u ateljeu. Snimljene su mehaničkom kamerom na različitim klasičnim filmovima, s različitm objektivima, uglavnom crno-bijele.

Otvorenje 23.02., četvrtak u 19h
Izložba će biti otvorena do
03.03.2012.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...