Čitanje u doba korone – procvat prodaje romana o izmišljenim epidemijama

- Advertisement -

Globalna prijetnja koronavirusa zaintrigrirala je čitaoce koji se sve više okreću čitanju romana o različitim epidemijama.

Svjetski izdavači knjiga bilježe procvat prodaje romana o izmišljenim epidemijama, pa tako Camusova „Kuga“ i „Oči tame“ Deana Koontza ulaze na liste bestselera.

Prodaja romana „Kuga“ Alberta Camusa, prema izvještaju književnog časopisa ActuaLitté, utrostručila se u Italiji, čime je ovaj roman uvršten u top 10 bestselera u zemlji, dok je britanski izdavač najavio je štampanje engleskog prijevoda.

„Ono što je istina za sva zla na svijetu, isto je tako i za kugu. Pomaže ljudima da se uzdignu iznad sebe“, napisao je Albert Camus u „Kugi“, svom romanu iz 1947. o tome kako smrtonosna kuga devastira karantenski grad.

Više od 70 godina kasnije, globalna prijetnja koronavirusa zaintrigrirala je čitaoce koji se sve više okreću romanima o različitim epidemijama.

Izdavači širom svijeta izvještavaju o ogromnoj prodaji knjiga, uključujući i roman Stephen Kinga „The Stand“, koji govori o tome kako je zbog ljudske gluposti u svijet ispušten smrtonosni virus supergripe koja pobije 99% čovječanstva. Ostaje šačica imunih koji nastoje preživjeti u novom svijetu, a pritom zadržati svoju ljudskost. Izdavač Hodder izvijestio je da je njegova prodaja na internetu od ponedjeljka povećana za 163%, a prodaja e-knjiga za 58%.

Isti je slučaj i s trilerom iz 1981. „Eyes of Darkness“ ili u prijevodu „Oči tame“ američkog autora Deana Koontza, u kojemu on spominje izmišljeni virus Wuhan-400 iz istog dijela Kine iz kojega je krenuo aktualni koronavirus.

Djelo je privuklo pažnju javnosti zbog sličnosti koje su se pojavile u knjizi i problemima s koronavirusom s kojim se trenutno bori cijeli svijet. Roman iz 1981. o izmišljenom virusu nazvan “Wuhan-400” u jednom odlomku donosi:

„Wuhan-400 je savršeno oružje. Pogađa samo ljudska bića. Nijedno drugo živo biće ne može ga prenijeti. Kao sifilis, Wuhan-400 ne može preživjeti izvan živog ljudskog tijela duže od minute, što znači da ne može trajno kontaminirati predmete ili mjesta na način na koji to mogu antrax ili drugi virulentni organizmi.“

Nakon što se razvila internetska opsesija i brojne teorije zavjere oko „jezive slučajnosti“, autorov agent opovrgnuo je bilo kakvu vezu romana s trenutnom epidemijom, a roman je prodajom skočio na treće mjesto Amazonovih ljestvica.

Prodaja e-knjiga povećala se za nevjerojatnih 3.000% u samo tri sedmice, navodi izdavač Headline, koji je Koontzu pripisao „izvanrednu maštu i majstorski pripovijedanje“, navodi The Guardian.

Zanimanje za izmišljene epidemije zrcalilo se i u drugim oblicima zabave. Strateška videoigrica iz 2012. godine, Plague Inc, postala je izuzetno popularna, a Warner Bros je izvijestio da se njezin film „Contagion“ iz 2011. godine, film o pandemiji Stevena Soderbergha, popeo s 270. u prosincu 2019. na drugo mjesto najgledanijih filmova. Film je trenutno rangiran na 13. mjestu u SAD-u i na 18. mjestu u Velikoj Britaniji na Appleovim ljestvicama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...