Delić: ‘Mili dueli’ su prilika za umrežavanje umjetnika

- Advertisement -

Online susret pjesnika “Mili dueli” kontest poezije pokrenuo je prije sedam godina mladi književnik iz Jajca Nermin Delić, a organizira se na društvenoj mreži Facebook uz učešće pjesnika iz cijelog svijeta.

Razgovarala: Nermina Omerbegović

Učešće u “Mili duelima” obuhvata druženje pjesnika tokom jula, augusta i septembra. Takmičarskog je karaktera i okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji i potaknu međunarodnu saradnju književnika regiona.

Projekt je dobio priznanja iz cijeloga svijeta. O prošlogodišnjoj sezoni pisao je poslovni časopis Forbes, a organizatorova prezentacija ovog projekta osvojila je u Japanu UNESCO-ovu mirovnu nagradu.

Govoreći o nastanku projekata “Mili dueli” Delić kaže da je cijelo njegovo djetinjstvo i odrastanje bilo protkano fragmentima minulog rata zbog čega je stekao osjećaj da ni on, ni zajednica ne mogu ništa postići vraćajući se unazad.

– Perspektiva uvijek postoji, posebno u umjetnosti, jer je Balkan dom i velikom broju talentovanih ljudi. Poželio sam da stvorim nešto što će biti model funkcionisanja u zajednici i primjer pozitivne međunarodne saradnje, koja nam je neophodna na Balkanu. I tako sam došao na ideju da putem digitalnih tehnologija koje su naša svakodnevnica pokušam umrežiti umjetnike Balkana i potaći ih da se druže, šire čitanost svojih djela i razmjenjuju znanje o poeziji – kaže Delić.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U šest sezona otkako postoji ovo pjesničko takmičenje prijavljeno je oko 1.000 autora, a predstavljeno oko 10.000 pjesama. Osim iz zemalja bivše Jugoslavije i ostalih zemalja Balkana, primljene su prijave iz više od 40 zemalja svijeta, uglavnom bh. dijaspore i stranih autora.

Govoreći o “Mili duelima”, Nermin Delić navodi da je jedan dio kontesta takmičenje gdje pjesme bivaju vrednovane od međunarodnog žirija i čitalaca. Drugi dio je druženje, prilika za sklapanje međunarodnih prijateljstava umjetnika regiona.

– Akcent se stavlja i na podizanje svijesti za čitalaštvo i poticanje i izdvajanje onih koji su najperspektivniji pjesnici. Istovremeno, djelovanjem međunarodnog žirija sastavljenog od renomiranih umjetnika, oživljava se javna književna kritika balkanske književnosti. Sezone se organizuju na ljeto, a sastoje se od pet eliminacionih krugova, gdje se pjesme učesnika nađu u duelima te se glasovima čitalaca i žirija određuju oni koji prolaze u naredne krugove – pojašnjava on.

Žiri kontesta, ističe Delić, je internacionalan, sastavljen od stalnih i gostujućih članova. Prijave za sedmu sezonu “Milih duela” mogu se slati do 31. maja na stranicu :VIDEO“>VIDEO

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Nermin Delić rođen je 12. jula 1995. godine u Bugojnu. Završio je medicinsku školu u Jajcu. Na osnovu prepoznatih liderskih sposobnosti u njemu od Američke ambasade, sa nepunih 18 godina (2013.) predstavljao je svoju državu u Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu “Youth Leadership Program”. Tako je radeći sa osobljem Baraka Obame (Luis Ortega, Ivan Baron,…) stekao certifikat i znanje koje primjenjuje u svojoj državi. Član je Jajačkog akademskog kluba. Student je pete godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U septembru 2018. godine je na EYA (European Youth Award) Festivalu u Salzburgu u Austriji, posvećenom uticaju mladih preko digitalnih tehnologija, sa svojim projektom “Mili dueli” ušao među pet najuspješnijih projekata u kategoriji “Connecting cultures” (“Povezivanje kultura”).

U oktobru 2018. godine je o njemu i njegovoj borbi poezijom protiv govora mržnje u projektu “Mili dueli” pisao i čuveni američki magazin Forbes iz New Yorka koji je taj projekt okarakterisao kao najveći kontest poezije na prostorima bivše Jugoslavije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...