Digitalizacija kulturnog blaga zemalja Zapadnog Balkana

- Advertisement -


Članovi Udruženja Digi.ba su pripremili međunarodni projekat digitalizacije kulturnog blaga i naslijeđa zemalja Zapadnog Balkana, u saradnji sa glavnim partnerom iz Grčke, te nekoliko svjetski priznatih stručnjaka iz Njemačke i Velike Britanije, saopćeno je danas iz ovog udruženja.

Projekt je prije nekoliko mjeseci prošao prvi krug evaluacije, a krajem avgusta predat je i kompletan projektni prijedlog. Članovi Udruženja su ujedno i članovi tima koji su kroz Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu od početka 2011.
godine dio velikog, međunarodnog projekta mreže virtuelnih muzeja, a čiji će se rezultati kroz četiri godine prikazati i u Sarajevu u sklopu velike izložbe koja će biti istovremeno postavljena i u Rimu, Amsterdamu, Aleksandriji.

– Već nekoliko godina okupljamo tim stručnjaka iz različitih oblasti i radimo na manjim i većim projektima koji se tiču digitalizacije i digitalnog arhiviranja kulturnog blaga naše zemlje. Osnivanjem Udruženja prošle godine jedan od ciljeva koje smo sebi postavili je upravo priprema projekata na međunarodnom nivou. Jako smo sretni što smo već sa drugim projektom uspjeli proći prvi krug evaluacije, što znači da smo na pravom putu, riječi su Selme Rizvić, voditeljice projekata i predsjednice Nadzornog odbora Udruženja za digitalizaciju kulturne baštine.


- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...