Festival MESS poziva javnost BiH da zaustavi barbarstvo nad kulturom

- Advertisement -

Ako nemamo državnu vlast i odgovorne političare to ne znači da nemamo kulturno-historijsko naslijeđe

U jeku priprema za 51. Internacionalni teatarski festival MESS ponovo nas zatiču vijesti koje bi zgrozile svakog civiliziranog čovjeka, svaki narod, svaku državu koja imalo drži do svog identiteta, svoje kulture, svojih duhovnih vrijednosti. Umjetnička galerija BiH, kao jedna od sedam državnih institucija prema kojima se državni organi kontinuirano odnose maćehinski zatvara svoja vrata od 1. septembra 2011.

Neobazirući se na odredbu 167 Lisabonskog sporazuma i principe UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji kulturno-historijskog naslijeđa, barbari u ministarskim i sličnim foteljama, okićeni primitivizmom i sitnosopstveničkim interesima, a uskraćeni za širinu duha koji poznaje opće dobro, uprkos brojnim apelima, sugestijama i molbama, sistematski dovode stanje u bh. kulturi do potpunog sloma – institucionalnog i duhovnog.

“Uznemiravajuća i zabrinjavajuća je činjenica da se upravo ta oblast sankcionira na neshvatljiv način u budžetima za kulturu i time dovodi u pitanje opstanak kulturnih institucija koje imaju svoj vijek trajanja po 50, 60 i preko 100 godina postojanja“, stajalo je u pozivnom pismu učesnicima konferencije koju je organizirao Festival MESS pozivajući glavne aktere ključnih kulturnih institucija u našoj zemlji kako bismo zajedno pokušali doći do rješenja i udružiti snage u borbi za opstanak. Samo tri mjeseca poslije konferencije, svjedočimo situaciji koja je nezamisliva i na jednoj tački zemaljske kugle gdje je prodrla civilizacija.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Krajnje je očigledno da pojedini političari u Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova poput Špirića i Novića, imaju za svoj strateški cilj, devastirati kulturne institucije koje čine tradiciju i historiju naše zemlje, čije programe (predstave, koncerti, izložbe, promocije, festivali) posjeti na desetine hiljada domaće i strane publike, koji kreiraju pozitivnu atmosferu i daju nam atribut civilizovane i bogate kulturne sredine.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Nažalost, oni su akteri politike koja je na snazi već dvije decenije i koja je zamjenila granatiranje, paljenje i rušenje kulturnih objekata i institucija sa političkom presudom da moraju umrijeti sve kulturne institucije koje nose prefiks „bosanskohercegovački“.

Zbog toga Festival MESS poziva sve koji mogu zaštititi i odbraniti bosanskohercegovačko kulturno-historijsko naslijeđe, da se suprotstave barbarskom uništavanju kulture i njenih institucija.

Sad slobodno možemo najaviti da će 51. Internacionalni teatarski festival MESS od 30.09. do 09.10. proteći u mobiliziranju umjetničke zajednice, festivalskih asocijacija, medija, međunarodne i domaće javnosti i drugih utjecajnih sfera da se ovim sramnim aktivnostima stane u kraj, identificiraju odgovorni i da ih se prezre za politički i civilizacijski mrak.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...