Foto: U Mostaru otvoren najveći festival stripa u BiH

- Advertisement -

U Mostaru je danas svečano otvoren najveći festival stripa u Bosni i Hercegovini. 

U prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače popularni likovi poput Alana Forda, Zagora, Dylana Doga, kroz burzu stripa, izložbu radova gostujućih crtača i maketara ponovno su oživjeli među brojnim ljubiteljima stripa.

Predsjednik Udruge “MoStrip” iz Mostara Dubravko Šimić, koji treću godinu za redom organizira Festival stripa u gradu na Neretvi, ističe da je ova manifestacija nastala iz velike potrebe za zdravim humorom, a svojim postojanjem i sve većim interesom opravdala postojanje.

“Ovogodišnje izdanje festivala donosi 13 specijalnih gostiju iz šest zemalja od kojih je njih devet po prvi put na ovome festivalu koji će trajati dva dana i pokazati uistinu bogat program. Imamo izložbu maketara, gostujućih autora, dječjih radova s naših radionica i bogatu burzu stripa s našim štandovima, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane”, kaže Šimić. 

Ove godine, kako ističe, gosti su stigli iz Italije, Španjolske, Sjeverne Irske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Mostaru: Povrijeđen motociklista

Tako ovogodišnji festival u grad na Neretvi u svoje sudjelovanje upisao poznata imena gostiju, a to su Claudio Castellini, Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Enis Čišić, Filip Andronik, William Simpson, Leonid Pilipović, Luka Cakić, Borislav Maljenović, Milorad Vicanović Maza, Pasquale Frisenda, Paulo Bisi i Renato Vladimir Renky. 

“Svi ovi autori rade za američke, talijanske i francuske izdavače i pokazat će bogatu ponudu”, kaže Šimić. 

Prije tri godine, kako kaže, ovaj festival je pokazao da je strip ono što treba Mostaru i BiH, te vjeruje da će festival rasti i postati tradicija grada na Neretvi.

PROČITAJTE JOŠ:  Popravlja se željeznička pruga u Mostaru, saobraćaj bi trebao biti uspostavljen do ponoći

Strip crtač iz Sarajeva Enis Čišić, koji u glavnom gradu BiH i predaje crtanje, ističe da od prve godine sudjeluje na festivalu u Mostaru koji je po njegovim riječima jedan od najozbiljnijih festivala u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svoje iskustvo dijelimo mladima i inspirišemo ih da se bave stripom”, kaže Čišić vidno zadovoljan organizacijom festivala i brojem posjetitelja. 

Posebno ga raduje da se provodi program radionica za djecu i mlade te da su svojim djelovanjem uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa.

Ove godine na festivalu će, kao što je bilo i za prethodne dvije, svi specijalni gosti uraditi plakate s motivom grada Mostara, čime će još jednom staviti Mostar i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...