Galerija primijenjenih umjetnosti i dizajna otvorena u Sarajevu [video-foto]

- Advertisement -

Galerija Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) Bosne i Hercegovine otvorena je sinoć u Sarajevu.

Članovi Udruženja nazvali su to radosnim trenutkom na koji su čekali više od 20 godina jer su reprezentativnu gradsku galeriju te vrste izgubili u proteklom ratu.

Novootvoreni prostor za njihov umjetnički izraz bit će i prodajno mjesto originalnih eksponata, kao i prostor za pojedinačne izložbe i susrete umjetnika s građanima te za namjenske edukativne sadržaje.

PROČITAJTE JOŠ:  Jaki udari vjetra srušili krovove s nekoliko objekata u Sarajevu

Predsjednica Amila Smajović kazala je novinarima da će  rad članova Udruženja, odnosno primijenjena umjetnost, sada biti vidljivija, snažnije i ekspresivnije prisutna na umjetničkoj i kulturnoj sceni Sarajeva odnosno Bosne i Hercegovine.

Inicijatorica, dizajnerica Amra Zulfikarpašić, uz napomenu da „svaki grad bivše Jugoslavije ima galeriju koja prodaje djela primijenjene umjetnosti“, navodi da poslijeratno otvaranje sarajevske, u kojoj su također izloženi umjetnički originali, znači i korak više ka obogaćivanju turističke ponude grada.

PROČITAJTE JOŠ:  Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

Član Udruženja Almin Zrno smatra da je novootvoreni prostor važan zbog građana jer imaju priliku vidjeti ono najbolje iz strukovnog udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera.

Kantonalni ministar kulture Mirvad Kurić ističe da Sarajevo, sa svojim brojem stanovnika, ima interesantnu kulturnu i umjetničku scenu te najavljuje otvaranje još prostora za umjetnički izraz, prenosi Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...