Kultura

Galerija primijenjenih umjetnosti i dizajna otvorena u Sarajevu [video-foto]

0

Galerija Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) Bosne i Hercegovine otvorena je sinoć u Sarajevu.

Članovi Udruženja nazvali su to radosnim trenutkom na koji su čekali više od 20 godina jer su reprezentativnu gradsku galeriju te vrste izgubili u proteklom ratu.

Novootvoreni prostor za njihov umjetnički izraz bit će i prodajno mjesto originalnih eksponata, kao i prostor za pojedinačne izložbe i susrete umjetnika s građanima te za namjenske edukativne sadržaje.

Predsjednica Amila Smajović kazala je novinarima da će  rad članova Udruženja, odnosno primijenjena umjetnost, sada biti vidljivija, snažnije i ekspresivnije prisutna na umjetničkoj i kulturnoj sceni Sarajeva odnosno Bosne i Hercegovine.

LIFE:  Otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Inicijatorica, dizajnerica Amra Zulfikarpašić, uz napomenu da „svaki grad bivše Jugoslavije ima galeriju koja prodaje djela primijenjene umjetnosti“, navodi da poslijeratno otvaranje sarajevske, u kojoj su također izloženi umjetnički originali, znači i korak više ka obogaćivanju turističke ponude grada.

Član Udruženja Almin Zrno smatra da je novootvoreni prostor važan zbog građana jer imaju priliku vidjeti ono najbolje iz strukovnog udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera.

Kantonalni ministar kulture Mirvad Kurić ističe da Sarajevo, sa svojim brojem stanovnika, ima interesantnu kulturnu i umjetničku scenu te najavljuje otvaranje još prostora za umjetnički izraz, prenosi Fena.

Facebook komentari


Uoči EYOF-a gotovo svi smještajni kapaciteti u Sarajevu popunjeni

Prethodni članak

Rade Šerbedžija dobitnik nagrade ‘Mary Pickford’ u Los Angelesu

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Kultura