Helem nejse večeras izvodi predstavu u čast Tvrtku Kulenoviću

- Advertisement -

Hit predstava Helem nejse – „Sarajevski Dani terorizma“, koja se već skoro četiri godine izvodi na daskama Kamernog teatra 55 u Sarajevu, večeras je na programu u 20 sati.

Do sada se izvodila više od 40 puta na sceni Kamernog teatra, ali je i gostovala u nekoliko bh. gradova, kao i u Beogradu, a svoju premijeru je doživjela na festivalu „Dani Jurislava Korenića“.

Ova predstava govori o terorizmu, kroz prizmu straha, te demistificira taj globalni problem spuštajući ga na svakodnevni terorizam sa kojima se susrećemo; od terorizma šalterskih radnica, preko revizora u tramvaju, do medijskih i političkih potpirivanja kojima smo svjedoci svakoga dana.

– Velika je čast igrati u Kamernom teatru 55, a posebno imponuje da smo tu već skoro četiri godine, što za nas predstavlja neku vrstu potvrde našeg umjetničkog djelovanja. Predstava je gotovo uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta, a ne sumnjamo da će i večeras biti. Ipak, večerašnje izvođenje se razlikuje od ostalih jer smo jako tužni zbog smrti velikog pisca, filozofa i književnog teoretičara Tvrtka Kulenovića, koji je na nas ostavio neizbrisiv trag, kako u umjetničkom djelovanju, tako i u životu, našoj filozofiji kojom se vodimo… Najmanje što možemo uraditi jeste da večerašnju predstavu izvedemo u njegovu čast. Počivaj u miru, veliki čovječe. Neka ti je lahka zemlja bosanska – rekli su momci iz Helem nejse za life.ba.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Tvrtko Kulenović je rođen u Šapcu 1935. godine, ali većinu svog života, rada i djelovanja proveo je u Sarajevu, gdje je i umro – nedavno; 13. aprila. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je dobio zvanje docenta i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu.

Pisao je putopise, romane, eseje i teoriju, kao što su zbirka pripovjetki „Karavan“, putopisi „Mehanika fluida“, „Majka voda“, romani „Kasino“ i „Istorija bolesti“, te teorijske knjige „Umjetnost i komunikacija“ i neizostavni „Rezime“.

PROČITAJTE JOŠ:  Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Danas u 12:30 je planirana komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a sahrana će se obaviti u 15 sati na gradskom groblju Bare.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...