Hipermnezija pred banjalučkom publikom

- Advertisement -

Večerašnjim predstavljanjem banjalučke književne scene te projekcijom dokumentarnih filmova «Usud» Marka Šipke i «Brat» Igora Tešića sa početkom u 21 sat u Art kinu Kriterion završava sarajevski dio projekta Undiplomatic Art. «Usud» je dokumentarni film koji analizira probleme interkulturne tolerancije u Bosni i Hercegovini, kroz slikovit prikaz Opštih izbora u oktobru 2010. godine i nacionalističke retorike kao glavnog obilježja predizborne kampanje. Kao glavni protagonisti u filmu svoje društveno angažiranje kroz muziku predstavljaju Mario Knezović, frontman benda «Zoster» iz Mostara i «Grof Djuraz» iz Banje Luke. «Brat» prati sudbinu dva brata koji su se na kraju Drugog svjetskog rata našli na suprotnim stranama i postavlja pitanje – šta je jače ideologija ili bratska ljubav?

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Program se sutra nastavlja u Banja Luci i trajat će do subote 17. marta. Prije nego što u četvrtak, 15. marta 2012. u 20 sati na sceni Gradskog pozorišta Jazavac bude izvedena predstava «Hipermnezija» u režiji Selme Spahić, konceptualni umjetnik Damir Nikšić će svojom izložbom u Domu omladine «Hollywar» u 18 sati otvoriti predstavljanje sarajevskih umjetnika i umjetnica banjalučkoj publici.

U petak, 16. marta u muzičkom paviljonu Staklenac održat će se književni program u okviru kojeg će se sarajevska književna scena predstaviti u Banjoj Luci. U programu će učestvovati Ahmed Burić, Almir Imširević, Lejla Kalamujić, Nermina Omerbegović i Mustafa Zvizdić, a moderatorice će biti Aleksandra Čvorović i Fadila Nura Haver. Sa početkom u 22 sata u Domu omladine u petak sarajevski bend «Skroz» održat će svoj koncert. Undiplomatic Art će se završiti u subotu, 17. marta filmskim programom u okviru kojeg će u Gradskom pozorištu Jazavac sa početkom u 20 sati biti prikazani filmovi «Planeta Sarajevo» Šahina Šišića, «Četvrti dio mozga» Nenada Dizdarevića, te kratki igrani film «Prtljag» Danisa Tanovića.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...