Hrvatska: Festival svjetske književnosti dovodi u Zagreb preko sto autora

- Advertisement -

– Umjetnički direktor FSK-a Seid Serdarević je istaknuo kako je FSK “što se tiče književnosti postao jedno od najvažnijih događanja, ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj”

Sedmi Festival svjetske književnosti od 8. do 14. rujna ove godine dovodi u Zagreb preko sto važnih imena svjetske i domaće književnosti, znanosti, slikarstva i glazbe, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti (FSK) dovodi više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika koji u Zagreb u septembru ove godine dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Bogat program ovogodišnjeg, sedmog po redu Festivala svjetske književnosti (FSK) predstavio je umjetnički direktor FSK-a Seid Serdarević i suorganizatori Festivala u prostorima Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ).

Serdarević je istaknuo kako je FSK “što se tiče književnosti postao jedno od najvažnijih događanja, ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj”.

U prostorima HGZ-a održat će se najveći dio sedmodnevnog programa čija je glavna tema književnost španjolskog jezika povodom čega će u Zagrebu gostovati značajni autori iz tog govornog područja.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Festival će prvog dana otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aaramburu koji će govoriti o svom romanu “Patria”, romanu o Baskiji koji je osvojio niz španjolskih i europskih književnih nagrada, koji je preveden ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika, a u Španjolskoj je prodan u preko milijun primjeraka.

U dijelu programa posvećenog španjolskoj književnosti, kojeg je suorganiziralo Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj, gostuje i miljenik hrvatske publike, Argentinac Jorge Bucay i druga književna imena.

U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a obilježit će se 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promociju poezije “Lyrikline”, a dvije pjesničke večeri održat će se u prostoru Atelijera Meštrović.

Osim tradicionalnih tribina, održat će se niz stručnih predavanja i diskusija, među kojima će biti predavanje o slavnome poljskom književniku Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu o 80-godišnjici njegove smrti, zatim o ulozi Roberta Musila u europskoj književnosti te predavanje najvećeg stručnjaka za Leonarda da Vincija Alessandra Vezzosija povodom obilježavanja 500 godina od Leonardove smrti.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Tu su i okrugli stolovi “Svijet bez zidova” povodom 30-godišnjice pada Berlinskog zida, okrugli stol “Uloga katedrala danas i sutra” povodom požara na katedrali Notre-Dame u Parizu, te razgovor s njemačkim filozofom i publicistom Wolframom Eilenbergerom, autorom jedne od najprodavanijih i najprevođenijih knjiga o filozofiji “Vrijeme čarobnjaka”.

Sve programe vodit će hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani HGZ-a naplaćivati.

Kao i prethodnih godina, FSK organizira niz izložbi te prikazuje tri filma inspirirana književnošću. Odigrat će se i scensko uprizorenje slavnog predavanja Miroslava Krleže u zgradi HGZ-a kojeg je pisac u istom prostoru održao 1930. godine pred prepunim auditorijem.

Festivalski pokrovitelji su brojni, a među najistaknutijima su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...