I Mexico City podržao kandidaturu Sarajeva

- Advertisement -

Gradonačelnik Mexico City-a Marcelo Ebrard Casaubon uputio je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu pismo podrške kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.

„Mexico City podržava Grad Sarajevo u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.godine, jer je Sarajevo središte i raskrsnica kultura, civilizacija i religija svijeta. Sarajevo je u središtu zemlje u kojoj se ostvaruju povjesni događaji čije značenje neposredno utiče na modernu historiju Evrope i svijeta. To je jedinstveni grad povijesti, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije i sve različitosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

Grad prijatelj koji je kroz svoju savremenu povijest kao i proteklih stoljeća predstavljao jedinstven spoj srednjoevropske, jugoistočnoevropske, te balkanske i mediteranske kulture. Posebnu vrijednost Sarajeva u svim vremenima, pa i najtežim za grad i njegove stanovnike, predstavljaju napori na obnavljanju svojih vrijednosti zahvaljujući bogatoj kulturno-historijskoj baštini, oslonjenosti na regiju, na izgradnju čvrstih veza sa evropskim i svjetskim gradovima kao jedinstvena prijestolnica mira i suživota.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Sarajevo je ne samo simbol već istinski interkulturalni grad što tituli evropskog kulturnog centra daje posebno značenje i zato što smo uvjereni da će dodjela titule kulturne prijestolnice Evrope samo potvrditi ono što danas prepoznajemo u Sarajevu, kroz našu zajedničku saradnju na projektima razvoja i stvaranja novih vrijednosti i novih urbanih zajednica“, navodi se u pismu podrške gradonačelnika Mexico City-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...