Izložba ‘Apokalipsa’ Džeke Hodžića kao opomena

- Advertisement -

Bosanskohercegovački umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić u povodu 70. rođendana ove će godine organizirati niz samostalnih izložbi pod zajedničkim nazivom “Apokalipsa”, a jedna od njih bit će otvorena sutra u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Publika će u toj galeriji imati priliku da vidi tri grandiozna triptiha, od kojih su dva – “Apokalipsa I” i “Apokalipsa II” proteklih godina bila prezentovana javnosti, prvi u Historijskom muzeju BiH 2016. godine, a drugi u Vijećnici 2017.

Triptih “Apokalipsa III”, kao i niz radova manjeg, galerijskog formata, među kojima i interesantne i intrigantne popratne skice i studije za ciklus “Apokalipsa”, po prvi put će biti predstavljeni javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Pedeseti rođendan Bijelog dugmeta u Domu mladih

– Na izložbi su tri triptiha koji čine jednu triologiju. Jednu priču. Prvi je o stradanju jednog naroda, jedne države…To je inspirisano ratom u Bosni. Drugi je stradanje tj. apokalipsa planetarno i treći je totalni haos u vasioni – kaže Hodžić, dodavši da on svojim djelom opominje da zlo čini čovjek čovjeku.

Kustosica Galerije Sanela Nuhanović podsjeća da Collegium artisticum i zaposlenici Galerije i pored nesređenog statusa čine sve kako bi uspješno realizovali izložbe.

– Nadam se da će se naš rad i trud pomoći da se izborimo za status i bolji položaj u gradu i državi – kaže Nuhanović.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Bane Vasić o saradnji sa bh. pjevačem: Koke je fantastičan, "Kafanicu" znaju vrapci na grani

Džeko Hodžić, kako smatra Nuhanović, autor je iza kojeg je mnogo truda, rada. Ona smatra da Hodžićevom likovnom djelu prethodi mnogo rada i skica, iščitavanja literature i slušanja muzike.

– Apokalipsa se nekako uklapa i u prostor galerije Collegium artisticum jer smo prilično u nekom apokaliptičnom stanju. Tako da mislim da će publika biti zadovoljna – ustvrdila je ona.

Nakon izložbe koja se realizuje u okviru Festivala “Sarajevska zima”, veliki ciklus radova umjetnik će predstaviti u maju u Podgorici te oktobru i novembru u Tuzli i Bihaću.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...