Izložba djela Mensuda Keče Sagorijevanja u Počitelju

- Advertisement -

Izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Mensuda Keče, na kojoj će biti predstavljene skulpture iz ciklusa “Sagorijevanja”, bit će otvorena u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ u Počitelju, u subotu, 22. rujna, u 14 sati.

Bosanskohercegovački umjetnik Mensud Kečo ciklusom skulptura “Sagorijevanja“ nastavlja s tematiziranjem posljedica ratnih stradanja, stavljajući u fokus bol i suočenje preživjelih s prazninom prouzrokovanom gubitkom najmilijih.

Glina i ugljenizirano drvo pretaču se u forme apstrahiziranih krajolika nastanjenih samotnim ženskim figurama, povijenim u svojoj žalosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Kontrasti svijetlo – tamno, sjajno – mat, glatko – hrapavo, oštro – zaobljeno, ističu dvoznačnost odabranog naslova: u sagorijevanju materija nestaje, ali, istovremeno, sagorijevanje asocira i na pročišćenje duha, feniksovsko uzdizanje iz pepela, te neminovnost kreacije kao protuteže destrukciji, navode organizatori izložbe.

Mensud Kečo je rođen 1957. godine u Foči. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1980. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Tijekom četiri desetljeća umjetničkog stvaralaštva, Kečo je realizirao 20 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 100 kolektivnih i selektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko sarajevskih spomenika.

Od 1997. do 2001. godine bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je više značajnih nagrada za crtež i skulpturu. Radi kao profesor crtanja u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...