Izložba ‘Orkestar’ autorice Tatjane Burzanović otvorena u Sarajevu (VIDEO)

- Advertisement -

Izložba “Orkestar“ autorice Tatjane Burzanović, otvorena je danas u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u okviru specijalnog programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima“.

Radi se o tridesetak ilustracija inspirisanih poezijom bosanskohercegovačkog književnika Alije Hasagića Dubočanina, a sama izložba nazvana je prema njegovoj istoimenoj knjizi.

Izložbu su otvorili direktor Festivala “Sarajevska zima“ Ibrahim Spahić i predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević.

Spahić je kazao da je ova izložba dio programa “Sarajevske zime“, a Međunarodni centar za mir je odlučio da ovaj program bude također jedna posebna priča, omaž Aliji Dubočaninu, njegovom djelu i stvaralaštvu, koje je bilo inspiracija za ovo što imamo priliku vidjeti u radovima Tatjane Burzanović.

– Riječ je o jednom snažnom i kroz čitav život potvrđenom prijateljstvu između pjesnika i slikara i da je ova likovna priča svjedočanstvo o tome da se djelo koje se stvara može ilustrovati ukoliko pronađete “srodnu dušu“, ako nađete nekoga ko osjeti vaše misli – naveo je Spahić.

Otvarajući ovu izložbu, kako je dodao, rekli smo da je ovo praznik umjetnosti posvećen pjesniku, piscu koji je jedan od najznačajnijih bh. stvaralaca.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević sretan je što je jedna umjetnica, Tatjana Burzanović uspjela da, čitajući poeziju Alije Dubočanina, prenese to u likovni medij, tako da su se ovdje lijepo “srele dvije umjetnosti, slikarstvo i poezija“.

Dodao je da je Tatjana Burzanović na osnovu određenih pjesama, stihova, pjesničkih senzacija vlastitog čitateljskog iskustva, uspjela da likovno predstavi svijet koji je u sebi nosio rahmetli Alija Dubočanin.

– Pozivam slikare, umjetnike općenito, da pokušaju na ovaj način, u ovom haotičnom vremenu povezivati i poeziju i likovnost. Kako se ciklus pjesama Alije Dubočanina koji je poetiziran zove ‘Orkestar’, na neki način imamo tu i doticaj sa nekim akustičnim muzičkim elementima – naveo je Hadjarević.

Neke od slika iz ciklusa “Orkestar” su dio magistarskog rada autorice Burzanović. Većina radova su ilustracije Dubočaninovih pjesama, a ostale su dio ciklusa koji je inspirisan njegovom poezijom.

Tatjana Burzanović je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i magistrirala o temi “Interrelacija između pisma i tiska”. Doktorirala je na Fakultetu umetnosti u Beogradu.

Trenutno je radno angažovana na Univerzitetu Donja Gorica, u Podgorici, kao dekan na Fakultetu za dizajn i multimediju. Posjeduje veliko iskustvo u oblasti grafičkog dizajna, grafike u arhitekturi i enterijera. Radila je kao umjetnički urednik, dizajner enterijera i grafički dizajner na različitim nivoima. Dobitnik je mnogih nagrada za svoja umjetnička i književna djela.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...