Kultura

Izložba ‘Zapis o Marian Wenzel’ u Historijskom muzeju BiH

0

Izložba “Zapis o Marian Wenzel”, historičarki umjetnosti i umjetnici američkog porijekla koja je naučnu karijeru gradila u Velikoj Britaniji punih četrdeset godina, bit će otvorena u subotu, 18. maja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Wenzel je iza sebe ostavila desetine napisanih djela koja svjedoče o različitim interesovanjima i širokom rasponu tema. Radoznalost duha i želja da što više sazna, čuje i vidi dovest će je i do Bosne i Hercegovine. U svijetu šarolikosti stanovništva, kultura, običaja i spomenika, ona je otkrila stećke – nadgrobne spomenike koji će postati predmetom njenog interesovanja.

Iz Historijskog muzeja BiH naglašavaju da je Marian Wenzel najviše zadužila bosanskohercegovačku nauku katalogom ukrasnih motiva na stećcima, kao plodom dugogodišnjeg istraživanja i terenskog rada na nekropolama širom BiH, koji danas predstavlja nezaobilazan materijal za istraživače srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

– Crteži, fotografije i dnevnici sa terena vrijedan su zapis ne samo o stećcima, nego i o ljudima i ovim prostorima šezdetih godina prošlog stoljeća. Nakon početka rata u BiH 1992. godine započela je nova veza Marian Wenzel s Bosnom. Od tada počinje njena misija i kampanja zaštite ugroženog bh. kulturno-historijskog naslijeđa kroz brojne apele svjetskoj javnosti – ocijenili su u muzeju.

LIFE:  U Kosači otvorena izložba radova Art kolonije Borovica

Marian Wenzel je ostavila Historijskom muzeju BiH na povjerenje vrijednu zbirku sastavljenu od arhive, spisa, fotografija.

Muzejski tim je pripremio kutak koji će trajno biti posvećen Marian, a donosi historijske zapise o jednom vremenu i svijetu u kojem je kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine zauzimalo značajno mjesto.

Izložba je nastala u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage. Realizira ga Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Projekt je podržala Ambasada SAD-a u BiH, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Facebook komentari

Unutargradske dostave dronovima – Pokrivaju prostor od 8 kilometara, pošiljke do pet kilograma

Previous article

Nedžad Husić među osam najboljih na Svjetskom taekwondo prvenstvu za seniore

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Kultura