Knjiga Edina Krehića inspirisana historijskim događajem ‘Purim de Saraj’

- Advertisement -

Novi roman autora Edina Krehića “Znaš li Nunu Montiljo?”, inspirisan stvarnim historijskim događajem, bit će predstavljen u petak, 29. marta u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Izdavač knjige je U.G. Videoarhiv, a predstavljanje djela će biti realizirano uz podršku Međunarodnog teatarskog festivala – Scena MESS.

U središtu ovog romana su porodice Badra i Laure Montilja, te Uzeira i Hanke Karamehmedović, čije kćerke Nuna i Esma su poput sestri blizankinja, a Drugi svjetski rat se nenadano ispriječio između njih.

Sarajevski purim se slavi kao praznik, a dobio je ime po događaju koji se odigrao prije ravno 200 godina kada su časni i odvažni građani Sarajeva ustali da spašavaju nevine Jevreje. Puno godina kasnije, na istom mjestu, neki novi ljudi ponovo moraju rizikovati svoje i živote porodica da pomognu drugima.

O knjizi će govoriti novinarka Edina Kamenica, književnica i generalna sekretarka Jevrejske opštine Sarajevo Elma Softić-Kaunitz, književnik Jasmin Agić te moderator promocije i izdavač knjige Nihad Kreševljaković.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Nihad Kreševljaković smatra posebno važnom činjenicu da je knjiga Edina Krehića inspirisana važnim istinitim događajima iz naše historije, te iz svjetske historije.

– Knjiga je insprirana izuzetno važnim događajem iz historije Sarajeva koji sarajevski Jevreji obilježavaju kao “Purim de Saraj” a upravo ove godine navršava se 200 godina od datuma koji i danas rado pamte svi oni koji razumiju suštinu ovog prostora, važnost čovjekoljublja, i svi oni koji naše različitosti smatraju nagradom. Knjiga koja nas podsjeća na te važne historijske događaje kroz priču djevojčice Nune Montiljo ujedno je i jedan literarni spomenik svim onim našim komšijama koji su stradali u svim napadima raznoraznih barabara na naš grad. Posebno je to spomenik našim Jevrejima stradalim u doba NDH i nacističke okupacije – istaknuo je Kreševljaković.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Autoru knjige Edinu Krehiću ovo je već četvrti roman, a svi prethodni su zabilježili veliki uspjeh kod čitatelja ne samo u BiH, nego i šire. Krehić misli da je ova knjiga potrebna svima nama, odraslima i djeci, da nas podsjeti na vrijednosti koje gajimo već više stoljeća, te na našu historiju i kulturnu baštinu grada i države.

– Ovo je roman o prijateljstvu i dobroti u vrijeme zla, saga o odrastanju jedne djevojčice u vrijeme kada se lome epohe, te priča kakva nam je danas prijeko potrebna – ocijenio je autor.

Predstavljanje knjige upotpunit će muzički dio programa, uz nastup operske pjevačice Ademe Pljevljak-Krehić i Lejle Jusić te pijanistkinje Aide Mušanović-Arsić, saopćeno je iz MESS-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...