Komadina: Radionica dramskog pisanja rezultirat će kazališnom izvedbom [video]

- Advertisement -

Već tri mjeseca traje radionica dramskog pisanja koju je po prvi put pokrenulo Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar, a trajat će do kraja kazališne sezone 2020/2021. godine i rezultirat će kazališnom izvedbom koja će biti predstavljena publici.

Na radionicu dramskog pisanja mogli su se prijaviti zainteresirani od 18 do 50 godina. Pristiglo je 14 aplikacija, a dramaturg i voditelj radionice Dragan Komadina odabrao je njih šest.

– Kriterij je bio spoj mladosti i iskustva, jer oni su svi morali napisati jednu vrstu motivacijskog pisma i svakako u tom pismu pokušao sam prepoznati stupanj njihove zainteresiranosti i stupanj njihove književne izobrazbe, ako ne nužno dramske, i onda sam to filtrirao i stao na brojci šest – pojasnio je Komadina proces odabira kandidata.

Po njegovim riječima, šestero odabranih je u protekla tri mjeseca pokazalo da su opravdano tu.

Radionica bi trebala biti zatvorena sljedećeg tjedna, nakon čega će članovi mladog dramskog studija HNK Mostar, uz pomoć starijih kolega Jelene Kordić Kuret, Ivana Skoke i Ive Krešića, uprizoriti šest kratkih komada.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

– Cilj nam je dobiti šest kretskih dramskih tekstova kojima ćemo pokušati uvezati mali scenski omnibus, a koji ćemo postaviti na scenu HNK Mostaru. Onda ćemo do kraja ove sezone, do lipnja, imati praizvedbu šest kratkih komada u jednom originalnom i zanimljivom, i tematski i idejno, omnibusu koji će itekako biti zanimljiv publici – istaknuo je Komadina.

Sudionici radionice kreativnog pisanja, dodao je, iznenadili su ga tematskom pronicljivošću i otvorenošću da preispitaju i neke tabu teme koje se ne usude preispitati ni puno iskusniji i razvikaniji dramski pisci.

Osvrćući se na rad kazališta u vrijeme pandemije, Komadina je ustvrdio da je kazalište na globalnoj razini neuništivo, pa čak i u ovim nenormalnim uvjetima.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Naveo je kako se HNK Mostar kao institucija organizirao te pored repriza uspio postaviti i neke nove predstave.

– Nismo posustali evo već deset mjeseci koliko traje ova situacija s koronavirusom. Hvala prije svega našoj publici koja je dolazila i koja nas prati bez obzira na ovaj mentalni presing s pandemijom – kazao je Komadina.

Po njegovim riječima, u postpandemijskom vremenu kazališta će voditi “bitku za publiku jer treba ljudima uliti nadu i otvoriti im vrata da vide da je prostor kazališta siguran prostor”.

– Kao što je jedan kolega kazao, sada nas čekaju godine kao nakon rata. Trebat će neko vrijeme da se neke stvari normaliziraju ali zahvaljujući onima koji dolaze bit će lakše reanimirati one koji su neodlučni ili koji sumnjaju u to da je prostor kazališta siguran za njih – poručio je Komadina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...