Krsmanović : Mi imamo pozorište koje ne zaslužujemo

- Advertisement -

Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu, kao najstariji festival bh. pozorišta, bit će ove godine održan po 38. put.

Selektor 38. Pozorišnih igara ove godine je Strajo Krsmanović.

Govoreći o  festivalu bh. pozorišta Krsmanović podsjeća da je riječ o smotri najboljih ostvarenja u protekloj sezoni u profesionalnim pozorištima BiH.

– Pozorišta „na pijacu“ iznose svoju najbolju „robu“ i na taj način prezentiraju šta su uradili i takmiče se za najbolje – istakao je.

Ove godine bh. pozorišta su kandidovala  19 predstava, a zadatak selektora je da izabere najboljih sedam koje će biti izvedene na Festivalu koji se ove godine otvara 26. juna. Selekcija će biti završena 15. maja i tada će se znati sadržaj festivala.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Govoreći o utiscima nakon gledanja predstava Krsmanović kaže da je neki osnovni utisak da se bh. pozorišta, kao, uostalom, kultura uopšte bave alhemijom.

– Pretvaraju opskurne društveno-političke uslove i opšte siromaštvo kojem nas je izvrgla naša politička vlast, u kreativne i estetske vrijednosti. Naša pozorišta egzistiraju uprkos, naša kultura i umjetnost žive uprkos. Svako društvo koje ima odgovornost za sebe i svoje građane podržava kulturu i umjetnost, samo naše radi suprotno, sapliće ih na svakom koraku. Tako da, zahvaljujući tom statusu, mi imamo pozorište koje ne zaslužujemo – ističe ovogodošnji selektor Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu Strajo Krsmanović.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Krsmanović naglašava da zbog karaktera Festivala, gdje pozorišta predlažu svoju najbolju produkciju, teško  može govoriti o nekoj idejnoj niti-vodilji izabranih predstava,  te da je riječ prevashodno o reviji najboljih, ali će biti vidljivo iz ponuđenog da imamo pozorište koje je na znatno većoj razini od onoga što su uslovi u kojima egzistira.

– Uvjeren sam da ćemo imati odličan festival, da će predstave koje ću odabrati pokazati najljepše lice naših stvaralaca, a da će se politička vlast nezasluženo kititi njihovim dometima – zaključio je Krsmanović, prenosi Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...