Međunarodni dan i noć muzeja: Bogat program u Zemaljskom muzeju BiH

- Advertisement -

Na Odjeljenju prirodnih nauka bit će otvorena izložba fotografija “Magični svijet insekata”, autora kustosa entomologa Dejana Kulijera

Zemaljski muzej BiH će u subotu, 21. maja, povodom Međunarodnog dana i noći muzeja, upriličiti mnoštvo zanimljivih sadržaja za posjetioce, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tim povodom na Odjeljenju prirodnih nauka bit će otvorena izložba fotografija “Magični svijet insekata”, autora kustosa entomologa Dejana Kulijera. Izložba će biti otvarena u 18 sati, a na njoj će biti predstavljeni insekti iz cijelog svijeta, uključujući neke od najvećih i najmanjih vrsta na planeti.

Pored fotografija koje oslikavaju raznovrsnost i tajne života insekata u BiH, te bogatstva entomološke zbirke Zemaljskog muzeja BiH, na izložbi će biti predstavljeni i živi primjerci insekata i zanimljivi aspekti razvitka, života i evolucije ovih fascinantnih organizama.

Za najmlađe posjetioce posebno su pripremljeni modeli insekata u Botaničkom vrtu koji predstavljaju nekoliko atraktivnih i interesantnih vrsta uvećanih i više desetina puta u odnosu na prirodnu veličinu. Partner izložbe je galerija Blackbox.

Kako je najavljen, Muzej će u subotu biti otvoren od deset sati do ponoći, a ulaz za sve bit će besplatan.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Školarci će imati priliku da učestvuju i u edukativnim radionicama, kao što je “Potraga za blagom” gdje će učesnici podijeljeni u tri grupe tražiti “ključeve” koji će ih odvesti do skrivenog muzejskog blaga. U ovoj radionici učestvuju djeca iz udruženja “Dajte nam šansu”, pčelice i poletarci Odreda izviđača Igman 92. i djeca koja su se prijavila preko javnog poziva. Radionica je planirana u terminu od 14 do 16,30 sati.

Planirana je i radionica “Arheolog i ja” koja će pružiti mogućnost najmlađima da na jedan dan postanu arheolozi i učestvuju u svom prvom arheološkom istraživanju: iskopavanju fragmenata prahistorijske posude i antičkih novčića, dokumentiranju, rekonstrukciji i pohrani nalaza. Radionica će se odvijati u dva termina: 12 -13,30 sati i 20 – 21,30 sati.

Na Odjeljenju za etnologiju, u okviru radionice “Tkanje i tkalački stan”, djeca će se upoznati s tehnikama tkanja, različitim spravama za preradu vune i vunom kao sirovinom. Ova radionica traje od 13 do 15 sati.

Radionica “Upoznajte magični svijet insekata” pružit će mališanima priliku da vide žive primjerke interesantnih i neobičnih insekata poput larvi vilinih konjica ili madagaskarskih siktajućih žohara. Vrijeme održavanja je od 11 -12 sati i 15 -16 sati.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Za učesnike radionica, osvježenje i grickalice obezbijedila je Podravka. Također, od deset do ponoći sve stalne izložbene postavke Zemaljskog muzeja BiH će biti otvorene za posjete.

Novitet je, kako navode iz Muzeja, to što će izložba “Život i kultura gradskog stanovništva BiH u 19. stoljeću” na Odjeljenju za etnologiju biti obogaćena zvučnom pratnjom popularne gradske muzike iz naznačenog razdoblja. Ansambl Etnoakademik održat će koncert koji počinje u 19 sati. Izložen će biti i originalni primjerak Hagade, i to u periodima od 10,30-11,30 sati i 21 – 23 sati.

Počevši od 1977, povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, u muzejima širom svijeta organizuje se niz prigodnih programa. Međunarodna mreža muzeja (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspiriše aktivnosti u muzejima svijeta – preko 35.000 muzeja u oko 145 država. Tema koja je ove godine izabrana je “Muzeji i kulturni pejzaži“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...