Every body can dance

- Advertisement -

Internacionalni teatarski festival MESS sa ciljem oživljavanja scene savremenog plesa u Bosni i Hercegovini osnovao je MESS Dance Company. Početni ansambl od 14 performera/ica (11 glumaca/ica, 1 plesačica akrobatskog rock ‘n’ roll-a, 1 balerina, te 1 ritmička gimnastičarka) prolazi kroz sedam radionica do juna 2012. Sarajevska publika će u okviru 52. Festivala MESS premijerno pogledati prvu premijeru ove novoosnovane umjetničke trupe koju će režirati Sonja Vukičević.

«Osnivanje MESS Dance Company iskorak je ka evropskoj i svjetskoj teatarskoj produkciji sa naglaskom na savremeni ples i nova platforma za razvijanje ove scene u BiH», istakao je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS. Podsjećajući da je MESS u svom programu uvijek imao snažnu komponentu fizičkog teatra, o čemu svjedoči i prošlogodišnja saradnja sa Balet Festom Sarajevo kroz koju smo sarajevskoj publici predstavili najaktuelnija ostvarenja evropske teatarske produkcije u savremenom plesu – Grecov «Pakao» i «Gardeniu» Alaina Platela, Mustafić je izrazio nadu da će Dance MESS Company iznjedriti vrhunske umjetnike u oblasti savremenog plesa u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

MESS Dance Company ansambl se sastoji od mladih profesionalaca/ki koji/e imaju različito plesno iskustvo i obrazovanje. Neki/e od njih godinama su se bavili/e ritmičkom gimnastikom, neki/e su učestvovali u brojnim radionicama savremenog plesa, neki/e imaju klasično plesno obrazovanje, dok su se neki/e godinama bavili akrobatskim rock ‘n’ roll-om. Nakon prve radionice ritmičke gimnastike koju je držala Aida Hadžić, od 6. do 11. februara traje radionica koju drži Mark Boldin, koreograf, plesač i predavač, koji je u proteklih dvadeset godina plesao sa baletnim i savremenim kompanijama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Holandiji. Svoje radionice će također održati i istaknuti evropski koreografi i plesači Iztok Kovač, Anna Reti, Matija Ferlin.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Radionica «Svijest i samopouzdanje u pokretu»

„Every body can dance“ – ne postoje pogrešna, netalentovana i loša tijela za pokret. Postoje samo različiti tipovi tijela, svako, sa ličnom snagom i sličnim slabostima. Biti svjestan svog tijela je preduslov za izvođača (i ne samo njega) da se kreće kvalitetno i samouvjereno. Baziran na jogi, pilatesu i koreografskom radu, workshop se fokusira na principe centriranja, koncentracije, kontrole, preciznosti, disanju i protoku koji će pomoći glumcu/plesaču/izvođaču da postane samopouzdaniji u svom unikatnom načinu pokreta.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...