Mjuzikl svih vremena – Fantom iz Opere

- Advertisement -

U Her Majesty’s Theatre-u u Londonu od danas, 29.januara do 17. oktobra 2020. na repertoaru je ponovo jedan od najpopularniji mjuzikla svih vremena Fantom iz Opere (The Phantom of the Opera), kojeg je širom svijeta gledalo više od 100 miliona ljudi.

Procjenjuje se tako jer je premijerno izveden u ovom teatru daleke 1986. godine, gdje je do danas zabilježio više od 13.500 izvedbi. Na Broadwayu je zaigrao dvije godine kasnije i imao više od 12.000 izvođenja.

Popularan je i širom svijeta te se producira na čak 15 svjetskih jezika u 35 zemalja.

Nažalost, BiH nije jedna od njih, pa je zato ovo sjajna prilika svima koji u narednom periodu planiraju posjetu britanskoj prijestolnici.

Ovaj put u popularnom londonskom Her Majesty’s Theatre-u Phantoma  tumači australijski pjevač i glumac Josh Piterman, kojem se na sceni u ulozi Carlotte Giudicelli pridružuje Britt Lenting, Monsieur Andréa igra Richard Woodford, dok prelijepu Christine Daaé, u koju se tragično zaljubljuje Phantom tumači Kelly Mathieson.

Originalno Fantom iz Opere (The Phantom of the Opera) je roman francuskog pisca Gastona Lerouxa iz 1910. godine, koji je svoju najveću popularnost ostvario kroz brojne pozorišne i filmske adaptacije, a među najpoznatijim je istoimeni mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera.  Roman je inspirisan historijskim događajima iz doba Pariške opere 19. vijeka.

Radnja mjuzikla

Daleko ispod veličanstva i sjaja Pariške opere, skriva se Fantom (Phantom) koji se stidi svog fizičkog izgleda i zato se krije od svih. Ljubav koju osjeća prema svojoj prelijepoj štićenici Kristini (Christine Daaé), mladoj opernoj pjevačici anđeoskog glasa, toliko je jaka da je njegovo srce jedva može izdržati.

Predstava traje dva i po sata, a karte se kreću od 25 funti pa na više.

Kako izgleda vrhunska produkcija ovog djela na:

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...