Modul Memorije od 6. aprila do 9. maja

- Advertisement -

Kulturološki projekt Internacionalnog teatarskog festivala MESS Modul Memorije  bit će održan od 6. aprila do 9. maja i na taj način obilježiti 20 godina od početka opsade Sarajeva, najavljeno je danas u saopćenju MESS-a.

Nastao s ciljem da očuva sjećanja na tragičnu prošlost, ali i kroz umjetnost prepozna sve vrijednosti koje je upravo taj period proizveo, Modul Memorije će publici predstaviti brojne izložbe, predstave i filmove. U okviru Modula Memorije 2012., Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i Arma Tanović-Branković, glumica i umjetnica, pripremaju izložbu predmeta djece poginule u periodu 1992.-1996., te im je za ovaj projekt potrebna i pomoć građana.

Želja organizatora je da kroz predmete (crteže, dnevnike, odjeću, igračke) održe sjećanje na nastradale mališane te odaju počast ovim nedužnim žrtvama agresije na Sarajevo i BiH.

Tanović-Branković je pozvala sve roditelje koji na ovaj način žele oživjeti i od zaborava sačuvati uspomenu na svoje mališane da njihove predmete dostave u prostorije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u ulici Halida Nazečića 4, u objektu Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu (kompleks Opće bolnice Dr. Abdulah Nakaš) od devet do 13 sati.

“Iskreno se nadamo da će Sarajlije i Sarajke prepoznati iskrenu namjeru da ovom izložbom, udruženim snagama, damo priliku javnosti da se upozna s našim najmlađim stradalnicima, te na taj način sačuvamo od zaborava uspomenu na njih”, zaključila je Tanović-Branković. Izložba bi bila upriličena u prostoru Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 8. maja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...