Nova stalna postavka Umjetničke galerije BiH ‘Galerija entuzijazma’

- Advertisement -

“Galerija entuzijazma” naziv je nove postavke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koja će biti otvorena 4. juna ove godine koncertom klasične muzike u povodu obilježavanja 75 godina postojanja i djelovanja te institucije.

Bit će izloženo više od 300 djela – slika, skulptura, grafika, crteža iz kolekcije Umjetničke galerije BiH. Publika će imati priliku pogledati djela više od 50 bh. autora – Gabrijela Jurkića, Ismeta Mujezinovića, Petra Tješića, Todora Švrakića, Đoke Mazalića, Lazara Drljače, Karla Mijića, Ive Šeremeta, Branka Šotre, kao i skulptora Ante Matkovića, Šimuna Dujmovića, Ive Despića.

Foto: Fena

Viši kustos Galerije Maja Abdomerović je na konferenciji za medije danas ispričala da su u vrijeme pandemije koronavirusa radili inventuru depoa. Primijetili su da se u kolekciji Galerije nalaze djela koja nikada nisu ili su jako davno bila predstavljena javnosti, a koja su naslijeđena iz galerije slika Zemaljskog muzeja. Stoga su odlučili da urade novu stalnu postavku.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

– Naziv postavke “Galerija entuzijazma” objedinjuje i povezuje te godine postojanja – entuzijasti su je osnovali, entuzijasti su je podigli i entuzijasti je sada održavaju – kazala je Abdomerović.

Novom postavkom su ljubiteljima umjetnosti, kako je kazala muzejska savjetnica Ivana Udovičić, nastojali prezentirati najbolje od najboljeg, te su postavili oko 300 djela umjetnika iz BiH.

Podsjetila je da je prvi kustos galerije slika u Zemaljskom muzeju BiH bio Đoko Mazalić koji je prikupio oko 600 umjetničkih djela, a koji je istovremeno bio i najveći donator. Stoga je i najzastupljeniji umjetnik u novoj postavci Umjetničke galerije BiH.

Također će ljubitelji umjetnosti imati ekskluzivnu priliku pogledati i postavku zbirke kolekcije “Nada”, iz istoimenog časopisa koji je izlazio krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a u kojem su izlazili radovi i stranih umjetnika, Ludviga Kube, Ewalda Arndta Tscheplina i njegovog brata LeA – sa motivima folklora, tradicije u gradovima BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija našla naoružane mladiće u šumi kod Zavidovića

Poseban segment Umjetničke galerije BiH bit će izložba sakralnih djela – ikone koje su zbog nemara ugrožene. Taj dio izložbe je poluotvorenog tipa zbog bojazni da se ikone ne bi oštetile.

Kustosica Galerije Ana Đikoli je najavila da će na svečanom koncertu u povodu otvorenja stalne postavke barokne kompozicije izvoditi Alma Dizdar, Belma Alić i Miron Konjević.

Ulaz na dan otvorenja će biti besplatan uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera zbog  koronavirusa.

Abdomerović, Udovičić i Đikoli su najavile da će stalnu postavku pratiti aktivnosti za najmlađu publiku, ali i starije građane. Više informacija o najavi tih događaja može se dobiti na oficijelnom web siteu Umjetničke galerije BiH.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena od 10.00 do 20.00 sati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...