Novogodišnje VVISHe

- Advertisement -

“Kultura uvijek živi bez obzira na sve i za nju se treba boriti”, poručuju ovo iz Udruženja dramskih umjetnika Altteatar pred kraj teške 2020. godine koja je, između ostalog, itekako pogodila i kulturu. Ipak, nisu stali, već naprotiv, uz puno truda, volje i rada uspješno su savladali sve izazove – zajedno.

„Na početku godine kultna predstava „Dame biraju“ proslavila je svoju prvu petoljetku i čekao nas je ispunjen kalendar za 2020., ali i 2021. godinu. Nadamo se da će nam glumci ostati zgodni do idućeg izvođenja. Predstava „Prah“, sa sjajnom i iskusnom dvočlanom postavom, pokazala se “praktična” za pandemijske uslove, pa smo igrali na festivalima u Bihaću, Zenici, Kaknju i Banja Luci. Godinu završavamo i osvojenom nagradom naše Gordane Boban za najbolju glumicu na festivalu Zaplet 12-2020.“, kažu u Altteatru.

Pomjerajući vlastite granice kreativnosti, ove godine su također postavili svima pitanje „Hoćemo l’ VIŠE?“, što je stvorilo nove mogućnosti, prijateljstva, izazove i razvoj. Zajedno s mladima iz devet lokalnih zajednica u BiH, istraživali su njihovu svakodnevnicu, mišljenja i potrebe kroz dramsku radionicu  pod nazivom „Budim se i mijenjam“.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

„Inspirisana mladima iz BiH, stvorena je predstava „Hoćemo l’ VIŠE?”, u čije scene su utkane stvarne životne priče i iskustva. Paralelno sa nastajanjem predstave, organizirali smo i prvi (ali ne i posljednji) „Kongres ARTivista”. Mladi koji su svom aktivizmu dali umjetnički izričaj, nazvali su se ARTivistima, a upravo je ARTivizam postao nesvakidašnja forma našeg građanskog djelovanja, na šta smo posebno ponosni. Tako smo i obilježili Međunarodni dan mladih 2020. godine i kampanjom #agdjetiideš? ostavili tragove vlastitih stopa i zahtjeva na gradskim ulicama“, kažu u Altteatru.

ARTivističke stope odvele su njihovu teatarsku karavanu u 11 gradova BiH, u kojima je izvedena predstava “Hoćemo l’ VIŠE?”. Na raznim šarmantnim lokacijama, pod epidemiološkim mjerama, prikazali su stvarnost mladih ljudi na sceni, ali i čuli stvarnost ispred scene. Artivistička karavana bila je i javni forum građana i dijalog  o povjerenju, promjenama, te političkim i svakodnevnim izborima. Političarima/kama u BiH poslali su poruku “Pipl mast trast ju!”, odgovorno izašli na lokalne izbore, jer „#donasje da uradimo sve što je u našoj moći za bolje sutra“.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

„Želimo izraziti zahvalnost svima koji su, ovu godinu fizičke distanciranosti, učinili godinom zbližavanja! Ne zaboravimo se zahvaliti i vladi na svim nivoima, koja je u ovoj godini potpuno zanemarila egzistenciju i rad kulturnih umjetnika, te koja nam svojim radom i ponašanjem daje inspiraciju za stvaranje i poticaj da hoćemo VIŠE. Zahvala bez sarkazma ide izuzetku, Općini Centar Sarajevo, koja je finansijski podržala izvođenje predstave “Hoćemo l’ VIŠE?” u Domu mladih Sarajevo. Lako je biti na sceni kad je ispred vas publika koja aplaudira. Vi ste naše najveće bogatstvo, jer bez vas, nema ni nas, zbog toga vam HVALA“, poručuju iz Altteatra ističući da je njihovo novogodišnje VVISHe da se u punom kapacitetu i bez ograničenja vrate onima koji su im najvažniji i zbog kojih postoje – svojoj publici. I dalje će se boriti da teatar uvijek bude realnost, jer istina je najtraženiji sadržaj.

A čega u 2021. vi želite više, koje su vaše novogodišnje VVISHe?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...