‘O nježnosti’ prva neverbalna predstava Pozorišta lutaka u Mostaru

- Advertisement -

Premijera prve neverbalne predstave Pozorišta lutaka u Mostaru “O nježnosti”, nagrađivane redateljice i autorice ovog inovativnog projekta Ines Pašić, bit će održana 16. siječnja u 19 sati na sceni Pozorišta lutaka.

Mostarka s peruanskom adresom Ines Pašić, zajedno s glumcima Igorom Vidačkovićem, Ninom Popović i Alijem Kamerom Aksoyjem, napravila je zanimljivu neverbalnu predstavu kakvu do sada mostarska publika nije vidjela.

“O nježnosti” je splet scena iz života viđenih iz kuta koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune “malih i velikih” sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo, priopćeno je iz Pozorišta lutaka u Mostaru.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan element koji snaži scenski sadržaj.

Predstava je pogodna za sve uzraste i sažima apstraktne elemente fizičkog teatra, plesa, muzike i igre kroz koju svaki čovjek prolazi u svome razvoju.

“Nježnost je svijest o onom čudesnom, skrivenom u svakodnevici. To je moć koja topi najhladnija srca, smiruje najžešće oluje i zacjeljuje najdublje rane. Nježnost prolazi kroz zidove koji nas dijele i osvjetljava put ka našem zajedničkom korijenu… onome koji nije podložan hirovima vremena i prostora. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi”, kazala je o predstavi autorica Ines Pašić.

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Neverbalna forma Pozorištu lutaka u Mostaru otvara nove mogućnosti sudjelovanja i suradnje s velikim međunarodnim festivalima u Poljskoj, Španjolskoj, Italiji, Turskoj i Peruu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...