Odabrane bh. predstave na 51. MESS-u

- Advertisement -

U konkurenciji 12 predstava iz cijele Bosne i Hercegovine, selektor Hrvoje Ivanković odabrao je dvije predstave koje će predstavljati našu zemlju u zvaničnoj selekciji 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Prema njegovoj ocjeni, razinom izvedbe, inventivnošću redateljske postave i tematskom aktualnošću posebno su se istakle predstave Radnička hronika Petra Mihajlovića, u režiji Ane Đorđević i izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, te Arapska noć Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Filipa Grinvalda i izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Narodnog pozorišta Tuzla. Riječ je o predstavama izrazito modernog teatarskog senzibiliteta, nastalim prema problemski fokusiranim suvremenim tekstovima, nekonvencionalne dramaturške strukture.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

„Radnička hronika izrazito je društveno angažirana predstava, u kojoj se jedan od najneuralgičnijih problema ovih prostora – odnos prema radnicima i ostvarivanje elementarnog prava na rad – pretvara u povod za punokrvnu kazališnu igru“, stoji u zvaničnom izvještaju selektora Ivankovića, koji ističe da stalno kontrapunktiranje ozbiljnog i (crno)humornog, stvarnog i irealnog, podvučeno vješto izbalansiranim odnosom mase i pojedinca, daje snažnu unutarnju tenziju ovoj predstavi, iznesenoj na igri vrlo ujednačenog i kvalitetnog glumačkog ansambla.

Također, ujednačenost i posvemašnja glumačka skoncentriranost karakterizira i predstavu Arapska noć koja svoju aktualnost ostvaruje kroz scenski izazovno propitivanje stanja otuđenosti i izoliranosti pojedinca te našeg odnosa prema Drugom. „Inzistiranje na simultanitetu igre ostvarenom kroz gotovo neprekidno prisustvo svih glumaca na sceni, osnovna je značajka režije Filipa Grinvalda, pri čemu je, unatoč fragmentarnosti Schimmelpfennigove dramaturgije, postignuta transparentnost priče i biografska punoća svakog pojedinog lika, što držim velikim postignućem ove izuzetno poetične predstave koja u pojedinim prizorima ima i izrazito onirički ugođaj“, zaključio je Ivanković.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Navedene predstave će na 51. MESS-u biti prikazane u okviru programa Mittel Europe, zajedno sa ostalim predstavama iz regiona Srednje i Istočne Europe. Ovogodišnji, 51. MESS održat će se od 30. septembra do 09. oktobra 2011.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...