Održana druga samostalna izložba Tamare Vučinić

- Advertisement -

Nakon prve samostalne izložbe koja je izazvala veliki interes javnosti, slikarka Tamara Vučinić je održala svoju drugu izložbu od 25.-27. septembra u galeriji Kulturno-sportskog centra (KSC) Vogošća. Na izložbi je umjetnica predstavila tridesetak slika u tehnici akril na platnu, a kako sama kaže, riječ je o njenim najdražim djelima.

Dodaje da su mnogi bili skeptični po pitanju organizovanja prve izložbe, te da je i druga bila upitna zbog pandemije, no ona već krajem godine planira i treću.

„Znam da većina želi da zaboravi ovu 2020. godinu, no za mene je ovo najbolja godina u životu. Iskoristila sam period kad su svi drugi stali i nastavila sam da se igram i stvaram“ – kaže Vučinić.

Drugu izložbu Tamare Vučinić je otvorila profesorica likovne umjetnosti Maja Žmukić koja je kazala: „Ponekad je površno i neprikladno govoriti samo o umjetnosti, potrebno je spominjati one koji tu umjetnost stvaraju, iako često takvo dvojstvo je nerazdvojivo. Tamarina umjetnost je “treptaj duše“ materijalizovan kroz sliku, oblik i boju. Ona izbija iz dubine njenog postojanja, a čin djelovanja važniji joj je od samog produkta. Tamara ne bježi od velikog formata jer njen slikarski rukopis tako zahtjeva. Likovne geste ove autorice su čitljive, a potez bez prekida misaonog procesa sa jedne slike prelazi na drugu. Iako je svako likovno dijelo samostalano i potpuno, ujedinjuje ih prepoznatljiva povezica kroz tragove virtuoznosti geste.“

Izložbi su pored brojnih građana prisustvovali Zamjenik ambasadora Slovačke Patrik Turošik, Ataše za kulturu Rusije Anastasija Gajdalenok, te  ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić.

Podsjetimo, prvu samostalnu izložbu Tamara Vučinić je imala u maju ove godine u galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a ostala je upamćena po tome da je to bio prvi kulturni događaj u Sarajevu nakon perioda proglašenja prirodne nesreće i zabrane održavanja javnih događaja.

„Prva izložba je bila najvažnija u mom životu. Moja poveznica sa svim budućim izložbama je galerija MAK koja je za mene epicentar kulture u Sarajevu i tu sam dobila krila. Ova druga izložba je važna zato što sam kod kuće. Instistirala sam da bude baš u Vogošći, jer tu živim posljednjih deset godina i to je moj teren. Ostvarila sam odličnu saradnju sa KSC Vogošća i oni su prepoznali da je jedna ovakva izložba potrebna Vogošćanima. Mogu reći da ovaj Centar zaista pravi dom kulture“ kazala je Vučinić.

Neki će reći da su tri dana trajanje izložbe malo, a Tamara Vučinić nam poručuje: „To su fanatastična tri dana. I pet minuta aposlutne sreće u životu predstavlja čudo!“

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...