Osvježiti svakodnevnicu lijepim vijestima: Manifestacija Mostarsko ljeto počinje 17. jula

- Advertisement -

Manifestacija Mostarsko ljeto s nizom kulturnih sadržaja održat će se i ove godine uprkos pandemiji koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečano otvaranje zakazano je za 17. juli, a zatvaranje 28. narednog mjeseca. Organizatori – Centar za kulturu Mostar, Narodna biblioteka Mostar, Muzej i Narodno, odnosno Pozorište lutaka, žale što je ovog ljeta u gradu prisutno značajno manje mostarske dijaspore, kao i iz razloga što je skoro onemogućen dolazak turista iz drugih zemalja.

Bez obzira na probleme i poteškoće, dileme prema riječima direktora Centra za kulturu Senada Suljića nije bilo. Namjera je, kaže, ovog puta bila svakodnevnicu osvježiti lijepim i pozitivnim vijestima.

“Svi planirani sadržaji organizovat će se u skladu s mjerama i preporukama nadležnim institucija. Nadamo se da će nam u tomu pomoći i naša publika. Centar za kulturu ove godine će biti organizator deset programa, a riječ je o koncertima, promocijama knjiga, likovnim izložbama i izložbama fotografija”, najavio je Suljić.

PROČITAJTE JOŠ:  Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

I direktora Narodne biblioteke Mostar Ragiba Prgudu raduje što će Manifestacija održati kontinuitet uprkos pandemiji koronavirusa. Želja je, napominje, u tmurnim danima dok se virus širi obradovati ljude dobre volje.

“Proći će i ovo ludilo, a mi ćemo nastaviti raditi. Manifestacije čiji je organizator Biblioteka će se održavati u divnom ambijentu avlije naše biblioteke u naselju Luka. Prvi od planiranih programa je razgovor s Elvirom Helać – Mekić”, dodao je Prguda.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan napomenuo je da je pandemija značajno oštetila kulturu i institucije kulture. Zbog toga se, navodi, ova manifestacija ne može organizovati vlastitim sredstvima.

“Pozorišta ove godine ne mogu ni približno prodati ulaznica koliko su prodali recimo u prošloj. Muzej također ne prodaje karte. Kada je riječ o sadržajima čiji smo organizatori, ona će se održati u avliji kuće Džemala Bijedića. Obzirom da Muzej ove godine obilježava sedam decenija rada, opredijelili smo se na predstavljanje sadržaja iz naših zbirki”, rekao je Krhan.

PROČITAJTE JOŠ:  Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pozorište lutaka Mostar za najmlađe je pripremilo tri predstave u sklopu Mostarskog ljeta. Sva tri će se održati u velikoj Sali Pozorišta lutaka. Direktor Edin Kmetaš kazao je da će za sve njih biti neophodne rezervacije, obzirom na ograničeni broj mjesta i opasnost od pandemije. Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović rekao je da je posebno lijep osjećaj govoriti o kulturi u vremenu kada je javni prostor preplavljen informacijama o pandemiji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...