Kultura

Otvorena izložba mađarskog muzeja o biodiverzitetu zapadnog Balkana

0

Putujuća izložba Prirodoslovnog muzeja Mađarske „Kolijevka sklonište  – istraživanje živog svijeta zapadnog Balkana“ gostuje od danas, kada je otvorena, do 15. aprila u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Dio je programa sedmica mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, koji se održavaju pod okriljem međunarodnog festivala “Sarajevska zima”.

Izložbu je otvorio mađarski ambasador u BiH Krisztián Pósa naglasivši da ona govori o fantastičnom bogatstvu, šarolikosti biodiverziteta na zapadnom Balkanu, koji bitno utiče na  karpatski basen u kojem se nalazi Mađarska.

Ambasador je mladim učesnicima „Sarajevske zime“, posjetiocima na otvorenju izložbe, poručio da je zapadni Balkan vrlo bitan faktor za njegovu zemlju koja se zalaže za evropski put ovog područja te izražava podršku i u kulturnom smislu, prenosi Fena.

LIFE:  Izložba 'Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta' u Veneciji

Direktor „Sarajevske zime“ Ibrahim Spahić mladim posjetiocima je poručio da se prema biodiverzitetu odnose kao dijelu vlastitog bića i života te prenio poruke o univerzalnom prožimanju svih faktora koji čine tu kategoriju.

Prirodoslovni muzej Mađarske je institucija koja postoji već 200 godina i čuva milone artefakata, zbog čega ima posebno mjesto među svim mađarskim muzejima.

Facebook komentari

Zlatko Dalić: Bio bih sretniji da trener Azarbajdžana nije Hrvat

Prethodni članak

Mladi grčki umjetnici pred sarajevskom publikom

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Kultura