Otvorena izložba ‘#musthave’ kiparice Vesne Vuga Sušac

- Advertisement -

U Galeriji Aluminij u četvrtak je otvorena izložba ‘#musthave’, mostarske akademske kiparice Vesne Vuga Sušac.

Po riječima direktora Galerije Darke Juke, autorica se u svojoj igri sa životinjskim kostima, urešenim šljokicama, perlicama, umjetnom kosom, umjetnim lišćem i uopće umjetnim prikazom nestvarne stvarnosti, “snažno obrušava na realnost svojega i našega doba”.

Na izložbu ‘#musthave’ u kataloškim tekstovima osvrnuli su se povjesničar umjetnosti prof. dr. Antun Karaman, prof. književnosti Elvira Peyraud i pjesnik Mirko Božić, dok sami postav u prostoru potpisuju akademski slikar Trpimir Grgić i akademska kiparica Mišela Boras.

Peyraud ističe Vesninu nakanu uznemiravanja publike, premda se ograđuje istaknuvši kako je autoričinu nakanu teško iščitati, jer se ona ne izražava izravno.

PROČITAJTE JOŠ:  Popravlja se željeznička pruga u Mostaru, saobraćaj bi trebao biti uspostavljen do ponoći

“Vuga Sušac dobro poznaje sredinu u kojoj živi i djeluje, dobro poznaje mentalitet ljudi koje susreće i itekako dobro osjeća plemenitost izvorne ljepote, dobrote i pozitivnoga naboja i duha koje njezino životno okružje u svom biću nosi i emanira, ali podjednako dobro primjećuje i osjeća i patogenu pogubnost nedostataka i laži surogatskoga privida življenja i lažnoga sjaja s kojima se povremeno sudara, a koje nije spremna niti zaobići niti prešutjeti”, naveo je Karaman.

Izložbu su zajednički organizirali Galerija Aluminij, Rektorat Sveučilišta u Mostaru i FPMOZ Sveučilišta u Mostaru, a ona će ostati otvorena do 7. prosinca.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

Inače, Vesna Vuga Sušac rođena je 1976. godine u Mostaru. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine pri ALU Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Nikole Vučkovića, a poslijediplomski studij završila 2011. pri sarajevskoj ALU, u klasi prof. Mustafe Skopljaka, uz mentorstvo prof. dr. Sadudina Musabegovića. Trenutačno pohađa doktorski studij Ars Sacra pri ALU Sveučilišta u Mostaru.

Članica je ULUBiH-a, DHLU-a i ULU En Face. Izlagala je dosad na deset samostalnih i više skupnih i selektivnih izložbi u BiH i tuđinstvu, a dobitnica je i više stručnih nagrada za kiparstvo i za crtež. Živi i stvara u Mostaru, priopćeno je iz Galerije Aluminij.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...