Kultura

Otvorena izložba Nevenke Gritz ‘Rađanje priče iz jedne niti’

0

U povodu Međunarodnog dana i Europske noći muzeja u petak je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno otvorena izložba pariške umjetnice Nevenke Gritz “Rađanje priče iz jedne niti”.

Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti kako umjetnica kroz medij kolaža tradicionalno etnografsko nasljeđe svoga kraja predstavlja na suvremen način.

– Radovi od raznih konaca, špage, perlica, prirodnih sjemenki i tradicionalnih puca autorica lijepi i veze svoju likovnu bajku. Uporabnim predmetima koje više ne koristimo ona daje novi život. Mikrosvijet tog preciznog kolaž-veza posjetitelji su mogli vidjeti na uvećanim foto detaljima izloženih u lapidariju – za Fenu je kazala ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerija Gorica iz Livna Dražena Džeko.

LIFE:  Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije

Umjetnica je izložene radove poklonila u trajno vlasništvo livanjskom muzeju te će oni biti dio stalnog postava Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno.

Nevenka Gritz rođena je u Livnu 1936. godine. Nakon srednje škole odlazi u Zagreb na studij povijesti umjetnosti, a potom u Pariz gdje je specijalizirala dekoraciju interijera.

Godine 1975. otvorila je vlastitu galeriju u francuskoj prijestolnici i tu je počela stvarati svoje prve kolaže na sjenilima svjetiljki i stolicama.

S godinama njezini kolaži postaju sve apstraktniji. Izlagala je na brojnim skupnim i pojedinačnim izložbama, a njezini se kolaži nalaze u privatnim kolekcijama diljem svijeta.

Facebook komentari

Čelik na drugom festivalu ragbija ugostio 450 mališana iz četiri države

Previous article

Foto: Zastave FK Sarajevo na Sebilju, prozorima, balkonima…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Kultura