Otvorena izložba ‘Rumunski pronalazači i njihov doprinos svjetskoj baštini’

- Advertisement -

Ambasada Rumunije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Info centrom Evropske unije u BiH, danas je u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu upriličila otvaranje izložbe “Rumunski pronalazači i njihov doprinos svjetskoj baštini”.

Izložba prikazuje život i dostignuća velikana rumunske nauke u nastojanju da pokažu da nauka ne poznaje granice i ograničenja te da je jedan od najboljih vidova međunarodne saradnje.

Ambasadorica Rumunije u BiH Dana Constantinescu na otvaranju je kazala  da je izložba organizovana u okviru rumunskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije i Dana Evrope u BiH.

– Ovaj događaj ima za cilj da predstavi dio Rumunije koji nije toliko poznat široj javnosti. Ovo je prilika da otkrijemo rad i distignuća rumunskih naučnika te da potvrdimo činjenicu da nauka ne poznaje granice niti prepreke, što također predsatavlja jedan oblik međunarodne saradnje. Postvaljeni su posteri 26 rumunskih naučnika, koji su radili na poljima medicine, fizike, hemije, avijacije, prijevoza, energije, inženjeringa, radio komunikacije i sonike, a koji su svoj život posvetili otkrivanju novih formula, lijekova, novih tehničkih aplikacija kako bi unaprijedili ljudsko društvo. Zahvaljujući njihovom radu i doprinosima mi danas živimo boljim životom – kazala je Contantinescu, prenosi fena.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno rekoa je da  izložba predstavlja rad rumunskih pronalazača, inžinjera, različitih naučnika koji su dali svoj doprnos svjetskoj nauci.

– Izložba predstvalja doprinos koji je samo jedna zemlja članica EU dala, ne samo Evropi, nego cijelom svijetu, odnosno baštini cijelog svijeta. Izložba ima i dvije dublje poruke, jedna je međusobna povezanost cijelog svijeta, a druga inovativnost. Da bi se BiH pripremila za svoju budućnost u EU neophdna je inovacija i znanje. Također, ovom prilikom želim poslati vrlo važnu poruku da BiH, kao zemlja koja želi postati članicom EU, ima pristup evropskim fondovima – kazao je Sinno.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Izložba će biti postavljena na šetnici ispred Akademije likovnih umjetnosti do 15. maja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...