Partizansko groblje Abdulaha Sidrana predstavljena u Sarajevu

- Advertisement -

Zbirka izabranih pjesama Abdulaha Sidrana “Partizansko groblje” u izdanju naklade  “Ljevak” predstavljena je u popodnevnim satima na Sajmu knjige “Do posljednjeg slova” koji se održava u Sarajevu.

O knjizi su govorili urednik Nenad Rizvanović i priređivač Sinan Gudžević. Sinan Gudžević je govorio o ljepoti Sidranovih stihova istakavši da se u ovoj knjizi nalaze njegove ponajbolje pjesme. A u zbirci se nalazi 90 pjesma. Abdulah Sidran je rekao da poezija nastaje u miru i samoći, te da i njeno  govorenje to zahtjeva. Zato je i odbio da na sajamskoj promociji govori sviju poeziju zbog buke koja ga je okruživala.
“Ovdje je grehota govoriti  poeziju i ja odbijam da je govorim”, rekao je Sidran.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

On je pozvao one koji su došli na promociju da dođu u Zlatni restoran i nastave druženje uz njegove stihove.

“Abdulah Sidran zbilja ne spada u pjesnike koji „ne znaju šta čine“ u trenutku pisanja pjesme. Nije, naime, od soja spontanih stvaralaca, čiju uobrazilju pokreću prevashodno sile iz nesvjesnog, vodeći je putevima razumu nepredvidljvim do otkrića koja, nerijetko, obesnažuju njihove prvobitne stvaralačke namjere. Naprotiv, Sidran svagda posjeduje izuzetno izoštrenu svijest na kakvu poeziju danas vrijedi „traćiti vrijeme“, kakvu pjesmu želi sam da napiše, šta njome kuša da saopšti, kakva su pjesnička oruđa najpodesnija za postizanje postavljenog umjetničkog cilja. Stoga je brižljiva ispisanost temeljni dojam koji u čitaocu ostavljaju njegovi stihovi, i to ne samo najbolji. Udio svijesti u umjetničkoj izvedbi, ili, jednostavnije rečeno, prisustvo majstorstva, ne smije se prenebregnuti u njegovim pjesmama, čak ni kad su besprimjerno proste. Jer Sidran mnogo polaže na majstorstvo, razumije se, kakvo misli da današnji pjesnik smije sebi dozvoliti, pošto mu je jasno da njegovanje samodopadnog majstorstva – koje od pjesme pravi robu za proizvođača, a ne za potrošača – često znači doprinos daljnjoj razgradnji ionako ruševnog dostojanstva pjesnikova posla u današnje vrijeme, jer daje nov prilog sve nepovratnijem odsijecanju poezije od čitaoca”, zapisao je o Sidranovim stihovima Marko Vešović.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...