KulturaLife news

Peto izdanje Pop Art Festivala posvećeno velikanima bh. književnosti

0
Peto izdanje Pop Art Festivala posvećeno velikanima bh. književnosti, Life.ba

Udruženje građana Pogon, u saradnji sa istaknutim umjetnicima, kulturnim radnicima i obrazovnim institucijama, organizira peti Pop Art Festival – PAF2021 koji će biti održan od 28. maja do 5. juna na nekoliko lokacija u Sarajevu.

Danas počinju kreativne radionice koje će se održavati u sklopu Pop Art Festivala u JU Dječija kuća Novo Sarajevo i klubu Jazzbina Sarajevo.

-Do sad smo organizovali četiri Pop Art Festivala (2017.-2020.) i svake godine održavane su panel diskusije na kojima smo razgovarali o sarajevskoj kulturno-umjetničkoj sceni. Više stotina mladih ljudi koji su učestvovali na radionicama imali su priliku educirati se kroz časove koje su držali istaknuti bh. umjetnici, a odali smo i počast sarajevskim muzičkim ikonama oslikavanjem šest murala, uključujući i mural posvećen Davorinu Popoviću, koji je postao svojevrsna turistička atrakcija – kazao je organizator Pop Art Festivala Zlatko Novaković.

Ovogodišnje izdanje Festivala tematski je posvećen velikanima bh. književnosti. Kroz niz savremenih umjetničkih izraza odat će počast osmorici bh. književnika koji su svojim likom i djelom simbol antifašizma: Branku Ćopiću, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Isaku Samokovliji, Maku Dizdaru, Rodoljubu Čolakoviću i Veselinu Masleši, a čije spomen-biste se nalaze na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, gdje će 5. juna biti održana i centralna manifestacija ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala.

LIFE:  Građani BiH se od sutra mogu vakcinisati u Srbiji 'gdje god hoće i kad god hoće'

Standardni dio programa čine i dvije panel diskusije 2. i 5. juna u kinu Meeting Point o temi “Teatarska režija“ i “Kako živjeti od umjetnosti?“.

Od 7. do 11. juna muralist Benjamin Čengić će na zidu pored zgrade Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, na Vilsonovom šetalištu, oslikati mural posvećen motivima iz književnih djela osam spomenutih bh. književnika. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like