Peto izdanje Pop Art Festivala posvećeno velikanima bh. književnosti

- Advertisement -

Udruženje građana Pogon, u saradnji sa istaknutim umjetnicima, kulturnim radnicima i obrazovnim institucijama, organizira peti Pop Art Festival – PAF2021 koji će biti održan od 28. maja do 5. juna na nekoliko lokacija u Sarajevu.

Danas počinju kreativne radionice koje će se održavati u sklopu Pop Art Festivala u JU Dječija kuća Novo Sarajevo i klubu Jazzbina Sarajevo.

-Do sad smo organizovali četiri Pop Art Festivala (2017.-2020.) i svake godine održavane su panel diskusije na kojima smo razgovarali o sarajevskoj kulturno-umjetničkoj sceni. Više stotina mladih ljudi koji su učestvovali na radionicama imali su priliku educirati se kroz časove koje su držali istaknuti bh. umjetnici, a odali smo i počast sarajevskim muzičkim ikonama oslikavanjem šest murala, uključujući i mural posvećen Davorinu Popoviću, koji je postao svojevrsna turistička atrakcija – kazao je organizator Pop Art Festivala Zlatko Novaković.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Bolest koja godišnje ubije milion ljudi

Ovogodišnje izdanje Festivala tematski je posvećen velikanima bh. književnosti. Kroz niz savremenih umjetničkih izraza odat će počast osmorici bh. književnika koji su svojim likom i djelom simbol antifašizma: Branku Ćopiću, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Isaku Samokovliji, Maku Dizdaru, Rodoljubu Čolakoviću i Veselinu Masleši, a čije spomen-biste se nalaze na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, gdje će 5. juna biti održana i centralna manifestacija ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala.

PROČITAJTE JOŠ:  Popravlja se željeznička pruga u Mostaru, saobraćaj bi trebao biti uspostavljen do ponoći

Standardni dio programa čine i dvije panel diskusije 2. i 5. juna u kinu Meeting Point o temi “Teatarska režija“ i “Kako živjeti od umjetnosti?“.

Od 7. do 11. juna muralist Benjamin Čengić će na zidu pored zgrade Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, na Vilsonovom šetalištu, oslikati mural posvećen motivima iz književnih djela osam spomenutih bh. književnika. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...