“Plavi artizam” u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

- Advertisement -

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, 22. marta – 2. aprila 2019.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će u petak, 22. marta, u 19:00 biti otvorena izložba „Plavi artizam“, rezultat prvog muzejskog outreach programa za djecu iz autističnog spektra u Bosni i Hercegovini.

Svjesna obrazovnih mogućnosti umjetničke kolekcije koju čuva, pomno osluškujući promjenjive potrebe društva, u kojem i za koje djeluje, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u proteklih šest mjeseci sprovela je prvi muzejski outreach program za djecu školskog uzrasta iz autističnog spektra u Bosni i Hercegovini.

Program je rezultat sistematičnog obrazovno-muzejskog rada, iskustva i stečenog znanja iz muzejske pedagogije, a finansijski ga je podržao Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina. Program je sproveden u saradnji sa Školom za specijalno obrazovanje „Mjedenica“ i još dvije redovne škole koje pohađaju učesnici programa.

U kontekstu stvaranja mogućnosti za ravnopravno učešće u kulturi, savremena muzeologija sve češće preispituje pristupačnost muzejskih zbirki i programskih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen muškarac koji je pucao na Kovačima

U ovom slučaju UGBIH je morala revidirati i prilagoditi interpretacijsko-izlagačke metode. Kroz pomenuti program, razmotrene su specifične obrazovne metode u kontekstu muzeja umjetnosti koje su pogodne za rad sa pomenutom grupom.

Plavi artizam-foto Giorgia Basso
Plavi artizam-foto Giorgia Basso

U specijalnoj pedagogiji, upotreba vizualnih materijala pokazala se kao uspješan kognitivni stimulans za djecu iz autističnog spektra.

S obzirom na provedena istraživanja, koja dokazuju obrazovne potencijale, muzej umjetnosti se ovim projektom preobražava u alternativnu obrazovnu instituciju za cjeloživotno učenje.

Autorica projekta, Aida Šarac, je izjavila: „Prisustvo osoba iz autističnog spektra u muzeju umjetnosti nije na zavidnom nivou ni u ostatku svijeta. U recentnoj stručnoj literaturi specijalne pedagogije, muzejske pedagogije i teorije muzeja, ne postoje naučni radovi na ovu temu.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Dolac Malti: Automobil se zabio u tramvajsko stajalište

Želimo javnosti pokazati da institucija muzeja umjetnosti može zadovoljiti obrazovne potrebe tipične školske djece, djece s poteškoćama u razvoju, tinejdžera, osoba srednje i treće životne dobi, što muzej umjetnosti čini kompetentnom alternativnom obrazovnom institucijom za cjeloživotno učenje.“

Plavi artizam - foto Giorgia Basso
Plavi artizam – foto Giorgia Basso

Izložbeni konteksti u kojima su se odvijale obrazovne radionice obuhvataju stalnu postavku Oprostorena intima i izložbe Zbirka u zbirci: Mirko Komosar te odabrana djela Branka Šotre, skulpture iz kolekcije UGBiH i plakate XIV Olimpijskih igara u Sarajevu iz arhiva UGBIH. Reagujući na djela iz kolekcije UGBiH, učesnici projekta su se likovno izražavali i stvarali umjetničke radove.

Izložba „Plavi artizam“ javnosti predstavlja radove učesnika, nastale tokom posljednjih šest mjeseci. Izložbu prate didaktički materijali kreirani za ovaj program i materijali dokumentarnog karaktera, koji predstavljaju proces rada obrazovno-likovnih radionica „Plavog artizma“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...