Kultura

Pozorište mladih u ovoj godini realiziralo sedam premijernih projekata

0

Pozorište mladih Sarajevo u ovoj godini ostvarilo je uspješnu sezonu u okviru koje je realiziralo sedam premijernih projekata, od čega tri koprodukcije.

Ove godine estetsku umjetničku orijentaciju repertoara činile su adaptacije svjetskih klasika za djecu i mlade. U saradnji sa Američkom ambasadom u BiH realizirana je predstava na engleskom „Beskrajna priča“, adaptacija romana Michaela Endea, jednog od najpoznatijih svjetskih klasika za djecu; „Avanture Toma Sawyera“, po romanu Marka Twaina, u režiji Adisa Bakrača; lutkarska predstava u stilu turskog tradicionalnog teatra sjena karađoz – „Čarobna lampa“, u režiji Cengiza Ozeka i „Vrli novi svijet“ po motivima romana Aldousa Huxleya, u režiji Dine Mustafića – rekao je za Fenu dramaturg Pozorišta mladih Segor Hadažić rezimirajući sezonu 2018 u ovoj pozorišnoj kući.

LIFE:  'Ježić Žožo' za početak Festivala dječije umjetnosti

Prvi put u svojoj povijesti Pozorište mladih je u saradnji s  Udruženjem “Život sa Down sindromom FBiH“, realiziralo i inkluzivnu predstavu „Svirala“ u režiji Alene Džebo. U okviru projekta nazvanog Kultura pripada i meni, koji provodi Udruženje Život sa Down sindromom FBiH uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS-a, Pozorište mladih je postalo prvo pozorište u regionu prilagođeno osobama s invaliditetom. Na šta su posebno ponosni.

U Pozorištu mladih u koprodukciji s Institutom za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, nastao je mjuzikl za djecu „Mravko Travko“, u režiji Riada Ljutovića i muzičkoj režiji Alme Ferović-Fazlić, dok je u novembru sa predstavom “Čarobna lampa”, Pozorište mladih gostovalo na prestižnom Međunarodnom istanbulskom festivalu lutaka.

Facebook komentari

Muhamed Bikić: Nikada se ne smije zaboraviti herojski čin Kelija [life intervju]

Prethodni članak

Louis i Marko Louis [roditelji i djeca muzičari]

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Kultura