Predstava ‘Majka ili sve lutke idu u raj’ otvara 18. festival bh. drame

- Advertisement -

Osamnaesti festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra “Zenica 2019”, koji će biti realiziran u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) u Zenici te jedna predstava i na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, bit će održan od 24. do 30. aprila.

Festival će u srijedu na Velikoj sceni BNP-a otvoriti predstava “Majka ili sve lutke idu u raj”, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR te režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović.

U takmičarskom dijelu festivala gledaoci će moći pogledati ukupno sedam predstava te jednu predstavu u sklopu pratećeg programa, u okviru kojeg će također biti upriličeno i pet promocije knjiga.

– Mislim da već sada možemo govoriti o festivalu koji je prebrodio sve svoje dječije bolesti, koji ulazi u neku novu, zreliju fazu, fazu svog punoljetstva…Festival je velikim slovima upisan na festivalsku mapu, ne samo Bosne i Hercegovine nego i zemalja okruženja. Sve više imamo predstava koje dolaze iz Srbije i Hrvatske, a imali smo i predstave iz Turske, Makedonije, Albanije, Austrije, Slovenije – istakao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić, dodavši da postoji međunarodni, evropski interes za bh. autore i zenički festival.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički policajci u Mercedesu pronašli 1,1 kilogram droge

On je napomenuo kako se festival prvi put organizira u aprilu te da se sasvim logično, s obzirom na repertoar koji gaji BNP te koji svake umjetničke sezone ima predstave na osnovu dramskog teksta nekog od bh. autora, smjestio u Zenicu.

Najavio je da će u stručnom žiriju Festivala ove godine biti Nives Ivanković iz Splita (Hrvatska), profesor Almir Imširović iz Sarajeva, Darko Cvijetić iz Prijedora, a da će svoju ocjenu predstava dati i novinarski te žiri publike.

– Ovogodišnji festival održat će se pod sloganom “Zidovi slobode”, jer su i sve izabrane predstave motivirane upravo tim sloganom. Sloboda je, zapravo, temeljno pitanje čovjeka – kazao je selektor Nedžad Fejzić, napomenuvši da su sve predstave dovoljno intrigantne te da postavljaju temeljna pitanja koja problematizira svako ozbiljno pozorište.

On je istakao kako su u najavi isticali da će BNP u takmičarskom programu predstavljati predstava “Ljudožderka” po tekstu Lejle Kalmujić i u režiji Lajle Kaikčije, ali ta predstava, iz tehničko-organizacionih razloga neće biti izvedena ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:  U požaru u Zenici izgorjele majka i kćerka

Fejzić je najavio da će ta predstava, vjerovatno, biti izvedena naredne godine, dok će BNP ove godine predstavljati predstava “Pink moon” autora Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog, koja će biti izvedena u petak.

Nagrada za “Životno djelo Adem Čejvan” ove će godine, kako je najavio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić, biti dodijeljena sarajevskoj glumici Hasiji Borić-Stojić.

– Riječ je o glumici koja ima impozantnu karijeru, puno nagrada i nastupa u zemlji i inostranstvu – istakao je Džafić, koji je napomenuo kako je ovogodišnja lauretkinja rođena u Jajcu.

U takmičarskom će dijelu biti prikazane još i predstave: “Gazi Husrev-beže” ili “Bukagije”, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, a koja će jedina biti i izvedena izvan Zenice na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, “Ali grad me je štitio” Narodno pozorište Užice (Velika scena BNP-a Zenica), “Logorilijada” Hrvatsko narodno kazalište Mostar (BNP), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodno pozorište Tuzla (BNP) te “Sjećaš li se Doli Bel” Kamerni teatar 55 iz Sarajeva (BNP), prenosi Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...